De ce este important să ai o viaţă sexuală activă

1 2 jpg jpeg

De ce este important să ai o viaţă sexuală activă: alungă stresul

Ştiai că atunci când faci dragoste nivelul de stres scade considerabil? Stresul este un inhibitor atât pentru femei, cât si pentru bărbaţi. Beneficiile sexului în eliminarea stresului şi pentru calmarea depresiei au fost atent studiate.

În cazul bărbaţilor, ejacularea destinde sistemul nervos şi stimulează eliberarea de endorfine, substanţe ale plăcerii secretate de creier.

De ce este important să ai o viaţă sexuală activă: scade tensiunea arterială

Sexul scade presiunea arterială şi îmbunătăţeşte sănătatea cardiacă, reducând riscul infarctului. Totodată, o viaţă sexuală activă creşte forţa, flexibilitatea şi tonusul muscular.

De ce este important să ai o viaţă sexuală activă: întăreşte imunitatea

Dacă faci sex o dată sau de două ori pe săptămână, este foarte probabil să ai un nivel mai mare de anticorp numit imunoglobulina A sau IgA.

Acest anticorp protejează sistemul imunitar de răceli şi de infecţii. Un studiu american, la care au participat 112 studenţi, a ţinut evidenţa numărului de raporturi sexuale întreţinute de participanţi şi a colectat probe de salivă de la studenţi. Cei care au făcut sex cel puţin o dată pe săptămână au avut un nivel mai mare de imuniglobulină A în corp.

De ce este important să ai o viaţă sexuală activă: arde calorii

O jumătate de oră de sex te scapă de cel puţin 85 de calorii. Poate nu sună destul de încurajator, dar gândeşte-te că e un mod plăcut de a face mişcare.

„Sexul este o modalitate excelentă de a face exerciţii fizice“, a spus sexologul american Patti Britton. Această activitate pune la treabă nu doar fizicul, ci şi psihicul.

De ce este important să ai o viaţă sexuală activă: calmează durerea

În timpul actului sexual se eliberează hormonul oxitocină, denumit şi „hormonul dragostei“ care, pe lângă proprietatea de a aduce starea de bine în corp, acţionează precum analgezicele.

Astfel, când ai dureri de cap, spre exemplu, actul sexual te ajută să scapi de disconfort.

De ce este important să ai o viaţă sexuală activă: creşte stima de sine

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Texas (SUA) au descoperit că multe persoane fac sex pentru că le stimulează stima de sine. Astfel, ei au descoperit că activitatea sexuală creşte stima de sine şi construieşte o relaţie solidă de încredere şi intimitate între parteneri.

De ce este important să ai o viaţă sexuală activă: scade riscul de cancer

Ejaculările regulate îi protejează pe bărbaţi de riscul de a face cancer de prostată. Un studiu efectuat în Australia a concluzionat că bărbaţii care au ejaculat de cel puţin 21 de ori într-o lună aveau un risc mult mai scăzut de a dezvolta acest tip de cancer.

De ce este important să ai o viaţă sexuală activă: induce somnul

Sexul funcţionează precum exerciţiile fizice: te relaxează în caz că eşti obosit, în timp ce oxitocina eliberată în timpul orgasmului favorizează apariţia somnului.