Cupa menstruală: ce este şi cum se foloseşte?

1 2 jpg jpeg

Cupa menstruală este un dispozitiv din silicon medical, având forma asemănătoare unui clopoţel, acesta se introduce în vagin şi are rolul de a colecta fluxul menstrual.

În felul acesta, cupa menstruală este o alternativă mult mai sănătoasă şi eficientă decât tampoanele interne şi absorbantele clasice. În plus, acest dispozitiv are o capacitate mult mai mare de a colecta fluxul sangvin din perioada menstraulă decât orice altă alternativă.

Cupa menstruală este reutilizabilă

2 jpg jpeg

Una dintre cele mai inovatoare dispozitive medicale destinate femeilor în perioada incomodă a lunii, vine la pachet cu avantujul că este reutilizabilă.

Şi asta deoarece nu conţine substanţe chimice care să afecteze în vreun fel flora vaginală sau să te supună vreunei infecţii. În funcţie de brand, există mai multe modele de diferite mărimi şi texturi, culoare şi modalitate de prindere.

Află ce nu ştiai despre mestruaţie AICI

Cum se îngrijeşte cupa menstruală?

Pentru a te bucura o perioadă cât mai lungă de cupa menstruală este extrem de important să o îngrijeşti corespunzător.

Aceasta se spală regulat cu apă şi săpun, asigurându-te că ai îndepărtat orice fel de reziduu. Marginile ei se curăţă cu ajutorul unei perii moi.

Între menstruaţii este necesar să sterilizezi această cupă prin fierbere, iar în cazul în care te afli într-o baie publică şi trebuie să goleşti această cupă trebuie să ai îndemână hârtie igienică şi serveţele umede fără nici un fel de miros.

Cupa menstruală poate fi ţinută între 4-6 ore, înainte de a fi golită. Dacă mergi la drum ar fi indicat să ai o a doua cupă la tine, pentru a te asigura că pe prima o vei putea curăţa coresunzător şi fără grabă.

Cum se întroduce cupa menstruală?

În primul rând trebuie să te speli foarte bine înainte pe mâini. Apoi trebuie să găseşti o poziţie comodă, asemănătoare celei când întroduci tamponul intern.

Cupa menstruală în formă de clopoţel de pliază la mijloc sau în formă de C şi se întroduce în vagin ţintind spre spate.

Pentru a verifica dacă este deschisă poţi să roteşti un pic de ea.

Când vrei să o schimbi este necesară igiena corespunzătoare a mâinilor, apoi adoptarea poziţiei de la introducere şi se prinde cu degeţelele picioruşul cupei,baza cupei şi se trage uşor în jos.

Tu ai folosi o cupă menstruală în locul variantelor clasice?