Cum să păstrezi relaţia cu un partener sufocant

1 2 jpg jpeg

Este necesar să înţelegem este că în dragoste, nu este posibilă pe termen lung o relaţie fuzională. Ne concentrăm asupra celuilalt, dar asta nu implică dependenţă. Schimburile din cadrul cuplului nu au nimic de-a face cu un partener devorator, care ia totul şi se aşteaptă ca totul să vină din partea celuilalt.

Ajută-l să-şi dea seama ce te deranjează

S-ar putea ca partenerul nici să nu realizeze că există o problemă. Spune-i că te simţi sufocat în această relaţie şi că este nevoie de o schimbare. Odată ce va conştientiza că lucurile nu stau tocmai cum ar trebui, veţi face un pas important către o relaţie sănătoasă. Ajută-l să înţeleagă că până şi cei mai apropiaţi parteneri îşi păstrează independenţa şi iau unele decizii singuri.

Evită să-l judeci

S-a obişnuit să se bazeze mai mult pe tine şi vrea să te ştie mereu alături, deci nu se va putea dezobişnui aşa uşor. E posibil ca tu să fi lăsat de la tine mai mult şi a învăţat să depindă de tine. Deci fiecare a greşit puţin, ceea ce înseamnă că tot împreună puteţi schimba lucrurile. Evită să-i dai senzaţia că este judecat. Spunându-i că ai nevoie de momentele tale de linişte şi de singurătate.

Pune-te mai presus

Uneori e tentant să mergi într-o relaţie în direcţia indicată de partener şi să-i faci pe plac, pentru că aşa simţi că îi arăţi cât de mult îl iubeşti. Dacă stai bine să te gândeşti, de fapt ar trebui să te iubească pentru ceea ce eşti, pentru firea ta. De aceea, este bine pentru amândoi să nu cedezi prea uşor când îţi cere ceva.

Citeşte şi: Terapia de cuplu: când este indicată şi care sunt beneficiile ei

Vezi partea lui bună

Chiar dacă iubim, nu trebuie să-l idealizăm pe celălalt. Este o fiinţă la fel ca noi, cu defectele lui. Pe de altă parte, se poate învăţa să-ţi accepţi propriile defecte. De exemplu, dacă observi că celălalt este zgârcit din fire, îl poţi încuraja să facă mici cadouri, pentru a înţeleage cât de multe lucruri mici te pot mulţumi. Cu toate acestea, zgârcenia lui poate fi semne de stabilitate. Este mai uşor să accepţi propriile greşeli dacă celălalt le acceptă şi le transformă în ceva pozitiv.