Cum dormiţi, aşa vă iubiţi!

1 2 jpg jpeg

Modul în care dormim în cuplu dezvăluie ce simţim unul pentru celălalt.

„Cei mai mulţi dintre noi au auzit de limbajul corpului, despre felul cum corpul nostru spune lucruri despre noi. Şi în pat, atunci când dormim, inconştientul poate transmite semnale”, spune psihoterapeutul Dorina Stamate. Împreună am analizat cinci situaţii şi iată concluziile la care am ajuns.

În oglindă

Poziţia de somn faţă în faţă reflectă încrederea pe care cei doi o au unul faţă de celălalt şi totodată poziţia de egalitate în cuplu. Cei doi sunt foarte apropiaţi şi cu toate acestea îşi lasă suficient spaţiu pentru o poziţie confortabilă.

Denotă încredere şi nicio urmă de dominaţie în relaţie. „Partenerii obişnuiesc să doarmă îmbrăţişaţi, faţă în faţă, la începutul relaţiei sau în perioadele de pasiune intensă. Această poziţie poate semnifica dorinţa lor de a fi împreună tot timpul, inclusiv în somn. Totuşi, este destul de neconfortabilă”, spune psihoterapeutul Dorina Stamate.

Citeşte şi:

- <<Vrem să ne condimentăm viaţa sexuală>>

- 10 factori care ne influeţează viaţa sexuală

- 6 moduri prin care îţi poţi recăpăta apetitul sexual

Spate în spate

Este unul dintre cele mai normale şi poate unul dintre cele mai confortabile stiluri de somn. Caracterizează mai ales cuplurile care sunt împreună de ceva vreme, ale căror parteneri au tendinţa sau nevoia de a-şi acorda mai mult spaţiu.

Dreptul la intimitate este respectat, ceea ce denotă siguranţă şi încredere. Faptul că se ating reflectă nevoia de a-l şti pe celălalt aproape, lucru care-i reconfortează.

Linguriţa

Când corpurile celor doi parteneri se ating cât mai mult, un lucru-i clar: din partea amândurora există o mare dorinţă de apropiere. Modul protector în care el o îmbrăţişează pe ea denotă grija pe care i-o poartă sau nevoia ei de a fi protejată. Această poziţie de somn este foarte frecventă în primii ani ai relaţiei.

„Poziţia este adoptată de cuplurile care sunt împreună de ceva vreme şi arată că partenerii sunt apropiaţi şi se simt confortabil. În timp, distanţa dintre parteneri se poate mări, legătura emoţională păstrându-se prin atingerea unei părţi a corpului (mână, genunchi, talpa piciorului)”, adaugă psihoterapeutul Dorina Stamate.

Împreună, dar despărţiţi

Fiecare doarme pe partea lui de pat, fără să se atingă. Senzaţia este că cei doi fug unul de celălalt sau că se resping, mai ales că stau spate în spate. Se poate întâmpla în cazul celor care tocmai s-au certat sau poate, mai rar, al celor care au nevoie de spaţiu pentru un somn odihnitor.

„Această poziţie poate indica simţul independenţei pe care cei doi îl au. Partenerii pot adormi îmbrăţişaţi şi să se îndepărteze în timpul somnului pentru a dormi mai bine, în cazul în care unul dintre parteneri are nevoie de mai mult spaţiu. Când poziţia este adoptată de la început, ar putea să indice tensiuni sau neînţelegeri, dar ar putea fi şi o fugă de obiceiurile enervante ale partenerului”, completează Dorina Stamate.

O relaţie de dependenţă

Poziţia lui denotă un simţ accentuat al proprietăţii. Faptul că este ţinută în braţe în modul acesta îi dă femeii sentimentul că este protejată, mai ales dacă trece printr-o perioadă mai grea şi ea este cea care are nevoie de suport.

Dorina Stamate spune că „poziţia în care partenerul stă pe spate şi partenera pune capul pe pieptul sau pe umărul lui sugerează că ea este mai dispusă să-i facă pe plac şi să privească lumea din perspectiva lui. Această poziţie reflectă un nivel ridicat de încredere şi un angajament puternic”.