Ce nu ştiai despre sărut

1 2 jpg jpeg

Importanţa sărutului

Biologii şi psihologii ne vin în ajutor şi spun că sărutul înseamnă mai mult decât simpla atingere a buzelor. Deşi poate părea un gest simplu, el are o valoare simbolică mare, căruia noi îi vom atribui diverse semnificaţii într-un mod cu totul şi cu totul inconştient.

Ne putem referi la sărut ca la un proces cu un infinit de stimuli, un proces biologic, psihologic şi neurologic. Întregul proces este atât de interesant încât, inevitabil, i s-au consacrat numeroase studii.

Unul dintre aceste studii a fost publicat în revistele ,,Human Nature'' şi ,,Archive of Sexual Behaviour'', acesta fiind o analiză complexă condusă de o echipă a Universităţii Oxford din Marea Britanie. La acest studiu au participat 900 de persoane, cu vârste cuprinse între 18 şi 63 de ani.

Iată rezultatele surprinzătoare:

Femeile acordă mai multă importanţă sărutului decât bărbaţii şi au mai multă nevoie de el;

Potrivit autorilor studiului, sărutul reprezintă o modalitate de evaluare a calităţilor genetice ale posibililor parteneri cu care interacţionăm de-a lungul vieţii. Deşi corpul nostru nu dispune de o maşinărie internă care să detecteze pe loc o eventualitate compatibilitate, oamenii au tendinţa să aleagă partenerii care le produc cele mai multe emoţii precum starea de excitare, de exemplu.

Sărutul reprezintă primul contact fizic care ne permite evaluarea celuilalt, gestul fiind rezultatul atracţiei fizice;

Femeile sunt mult mai selective atunci când vine vorba de alegerea partenerului. Ele acordă o importanţă fundamentală sărutului şi chiar au nevoie de el.

Pentru femei, sărutul este aproape la fel de important ca sexul, întrucât acest gest înseamnă menţinerea intimităţii cu partenerul de viaţă şi alimentarea relaţiei cu acesta;

Bărbaţii acordă mai puţină importanţă sărutului. Totuşi, ei recunosc că cuplurile care se sărută mai des sunt/par mai fericite şi stabile;

Săruturile creează o legătură puternică între persoane şi dau naştere emoţiilor subite;

Pentru persoanele care nu formează un cuplu, sărutul este mai important decât relaţia sexuală care îi urmează, în mod firesc;

Pentru cuplurile stabile, sărutul este la fel de important ca sexul. Astfel, partenerii înţeleg importanţa sărutului în viaţa cotidiană;

În ceea ce priveşte cuplurile proaspete, autorii studiului ne explică că frecvenţa săruturilor se află în legătură directă cu buna funcţionare a relaţiei, la fel cum se întâmplă şi în cazul frecvenţei relaţiilor sexuale.