Bolile ruşinoase se tratează în cuplu

1 2 jpg jpeg

Riscul de îmbolnăvire este cu atât mai mare cu cât unele afecţiuni nu prezintă simptome clare, iar infecţia contractată poate rămâne în corp toată viaţa. Un astfel de exemplu este herpesul.

Studiile arată că 20% din persoanele care au herpes prezintă simptome, dar nu ştiu că sunt purtătoare ale virusului. În schimb, deşi 60% din cei care au herpes prezintă simptome, nu sunt conştienţi de boală, deoarece acestea sunt minore şi sunt confundate cu semnele unei infecţii urinare.

Veziculele, semnele cele mai comune

În caz de herpes genital, principalul simptom care ar trebui să te trimită la medic este apariţia unor mici leziuni dureroase, pline de lichid, la nivelul organelor sexuale, cunoscute sub numele de vezicule.

În cazul infectării, pot apărea şi febră, dureri de cap şi stare de oboseală. Dacă aceste semne pot lipsi, veziculele apar cu regularitate. În primul an de la infectare, leziunile pot apărea de patru-cinci ori.

Frecvenţa acestor episoade variază însă de la o persoană la alta. Unele pot avea două episoade de herpes de-a lungul vieţii, în timp ce altele pot prezenta mai multe manifestări pe perioada unui an. În cazul unui puseu, veziculele dispar în şapte-zece zile. Este bine de ştiut că riscul de îmbolnăvire este extrem de mare când apar aceste vezicule, chiar dacă nu există penetrare.

De aceea, specialiştii te sfătuiesc ca, în situaţia în care apare un puseu, să eviţi contactul sexual. De asemenea, nu atinge leziunile şi nu uita să te speli pe mâini de fiecare dată când mergi la toaletă. Regulile de igienă trebuie completate cu tratamentul medicamentos, care se administrează pe cale orală. Este vorba despre antivirale, gen aciclovir, care pot diminua riscul de recidivă cu până la 90%.

Mai poţi citi şi:

- Impotenţa se tratează în cuplu

- ,,Răceala" în cuplu duce la infidelitate

- FIV, şansa cuplurilor care nu por avea copii

Chlamydia duce la infertilitate

Infecţia cu bacteria Chlamydia Trachomatis este o altă boală cu transmitere sexuală, destul de răspândită, dar „tăcută“, deoarece prezintă simptome doar în jumătate din cazuri. Atunci când totuşi există semne, ele constau în secreţii şi sângerari vaginale anormale, dureri în zona abdomenului şi senzaţie de usturime în timpul urinării, în cazul femeilor.

În ceea ce-i priveşte pe bărbaţi, infecţia cu Chlamydia Trachomatis cauzează secreţii genitale şi dureri sau usturime în timpul urinării. Indiferent de sex însă, netratată, infecţia este o cauză de infertilitate. Chlamidioza se tratează cu antibiotice timp de aproximativ zece zile, tratamentul trebuind urmat de ambii parteneri. Pe perioada tratamentului, contactele sexuale trebuie evitate.

Gonoreea dă dureri în timpul contactului sexual

Gonoreea, infecţie produsă de bacteria numită Neisseria Gonorrheae sau gonococ, este adesea întâlnită atunci când este diagnosticată infecţia cu Chlamydia. În cazul femeilor, se manifestă prin secreţii vaginale purulente, însoţite de mâncărimi şi de dureri în partea de jos a abdomenului şi sângerări anormale.

Uneori, actul sexual devine dureros. La bărbaţi, gonoreea provoacă durere sau senzaţie de usturime în timpul urinării şi secreţii genitale purulente. Ca şi în cazul chlamydiozei, tratamentul antibiotic trebuie urmat şi de partener.