Boli care se transmit prin sărut

1 2 jpg jpeg

Deşi pare o formî inofensivă de exprimare a sexualităţii, sărutul îţi poate pune în pericol sănătatea. Află ce boli se pot transmite prin acest gest de tandreţe şi cum te poţi feri de ele!

Boli care se transmit prin sărut - gripa şi herpesul

Trebuie să recunoşti că, uneori, pasiunea vă face să încălcaţi regulile de igienă sexuală. Dar specialiştii avertizează că boli precum gripa, herpesul şi „boala sărutului” pot fi evitate dacă vă abţineţi de la unele manifestări ale afecţiunii atunci când unul dintre voi are semne evidente de boală.

Herpesul este produs de un virus care poate pătrunde în organism foarte uşor atunci când te săruţi cu persoana iubită. Boala se transmite rapid, pentru că localizarea cea mai frecventă a herpesului este la nivelul buzelor, iar prin sărut ai contact direct atât cu leziunile, cât şi cu saliva infectată.

Simptomele herpesului constau în erupţii roşii la nivelul pielii, care se acoperă de plăci şi de băşici cu lichid, grupate în buchet. După o zi sau două, aceste băşici se sparg şi lasă pete, cruste sau cicatrice, care dispar în câteva zile.

Astfel, dacă observi la partenerul tău semne evidente de herpes, nu este indicat să vă sărutaţi, pentru a nu intra în contact cu saliva şi cu leziunile de pe buze. Dar nu este suficient. Herpesul se ia şi prin intermediul periuţelor de dinţi, al prosoapelor, batistelor, paharelor şi al tacâmurilor.

Tratamentul herpesului constă în administrarea de tablete şi în aplicarea locală de unguente. Un herpes se poate vindeca în aproximativ zece zile.

Boli care se transmit prin sărut - mononucleoza sau ,,boala sărutului"

Frecventă la tineri, „boala sărutului” este produsă de un virus (numit Epstein-Barr) şi se manifestă asemănător răcelilor: dureri de gât, oboseală, somnolenţă şi febră. În cele mai multe cazuri, boala trece de la sine, iar majoritatea celor infectaţi cu acest virus nu se prezintă la medic pentru tratament.

Simptomele „bolii sărutului” te ajută să o diferenţiezi de amigdalită. Astfel, principala diferenţă constă în faptul că infecţia localizată la nivelul gâtului nu cedează la tratamentele cu antibiotice. Mai mult, „amigdalita” apărută din cauza „bolii sărutului” nu produce dureri severe, ci dă o senzaţie de mâncărime.

Pe amigdale apar pete albe, iar ganglionii sunt umflaţi ca şi în cazul răcelilor. Dacă suferi de „boala sărutului”, numită şi mononucleoză, vorbeşti „pe nas”, eşti obosit şi, în plus, ai şi o senzaţie puternică de foame.

Simptomele „bolii sărutului” apar după 4-7 săptămâni de la infectare. În general, boala se manifestă o singură dată în viaţă, de obicei în intervalul de vârstă 15-35 de ani. Şi acest virus, ca şi virusul herpetic, rămâne în organism pentru toată viaţa.

Tratamentul „bolii sărutului” constă în administrarea de medicamente antiinflamatoare pentru calmarea durerilor de gât şi de pastile împotriva febrei. Medicii recomandă şi un consum mare de lichide şi o alimentaţie bogată în vitamine.

Până la vindecarea bolii, efortul fizic intens nu este permis, pentru că sporeşte riscul producerii unei rupturi de splină, o complicaţie rară a bolii.

Boli care se transmit prin sărut - sifilis

Specialiştii spun că sifilisul, cea mai gravă boală venerică după infecţia cu HIV, se poate transmite şi prin sărut, nu doar prin sex neprotejat, transfuzii de sânge sau prin obiecte contaminate, precum acele de seringă, bisturiele sau obiectele din instrumentarul cabinetelor stomatologice. Acest lucru este posibil atunci când în gură există leziuni active, contagioase.

Boli care se transmit prin sărut - risc de HIV dacă există leziuni bucale

Deşi în general HIV şi hepatitele virale cronice B şi C se transmit prin sânge sau prin contact sexual, nu este exclus în totalitate ca virusurile să fie luate şi prin sărut în cazul în care există leziuni bucale.