Boala inflamatorie pelvin─â: cum se manifest─â ┼či care sunt cauzele ei

1 2 jpg jpeg

Boala inflamatorie pelvin─â apare ├«n aproape 70% din cazuri la femei cu v├órsta sub 25 de ani, iar inciden┼úa maxim─â se ├«nt├ólne┼čte ├«ntre 20 ┼či 24 de ani. Este cea mai cunoscut─â afec┼úiune asociat─â activit─â┼úii sexului. Boala inflamatorie pelvin─â este termenul utilizat pentru a descrie o infec┼úie a oric─âruia dintre organele pelvine feminine, inclusiv uterul, ovarele sau trompele uterine.

Este considerat─â o afec┼úiune cu transmitere sexuala, dar poate ap─ârea ┼či ├«n urma unor manopere invazive la nivelul uterului prin folosirea de instrumente contaminate sau prin dislocarea florei vaginale.

Cea mai frecvent─â cauz─â a bolii inflamatorii pelvine o reprezint─â afec┼úiunile cu transmitere sexual─â precum gonoreea ┼či contaminarea cu Chlamydia, care infecteaz─â colul uterin.

Unele metode contraceptive pot cre┼čte riscul apari┼úiei bolii inflamatorii pelvine, de exemplu montarea unui dispozitiv intrauterin (sterilet). ├Än schimb, alte metode contraceptive precum prezervativul ┼či diafragma reduc considerabil acest risc.

De asemenea, du┼čurile vaginale cresc riscul de boal─â inflamatorie pelvin─â. Riscul de boal─â inflamatorie pelvin─â mai cre┼čte dup─â o na┼čtere, avort spontan sau provocat, dup─â anumite interven┼úii chirurgicale, precum dilata┼úie sau chiuretaj.

Simptomele bolii inflamatorii pelvine se ├«ntind pe o arie larg─â, de la absen┼úa lor complet─â, p├ón─â la forme severe. Adeseori, simptomele bolii inflamatorii pelvine nu apar p├ón─â c├ónd infec┼úia ┼či inflama┼úia nu s-au r─âsp├óndit p├ón─â la nivelul trompelor uterine sau la stratul superficial al cavit─â┼úii abdominale (peritoneul).

Cel mai comun simptom este durerea ├«n etajul abdominal inferior. Aceasta poate ap─ârea spontan, poate fi accentuat─â la mers ┼či ├«n timpul contactului sexual.

Durerea poate fi sub form─â de crampe sau ca o presiune constant─â ┼či iritant─â locala ┼či poate ap─ârea ┼či la urinare. De asemenea, mai pot fi prezente unul sau mai multe simptome din cele ce urmeaz─â: o secre┼úie vaginal─â anormal─â, de culoare galben─â, maronie sau verzuie sau o cre┼čtere a cantit─â┼úii secre┼úiei vaginale ├«nso┼úit─â de prurit, febr─â, de obicei peste 38 grade C, o senza┼úie vag─â de sl─âbiciune a ├«ntregului corp sau de disconfort (stare de r─âu general), durere de cap, gre┼úuri sau v─ârs─âturi, dureri la contactul sexual (dispareunia), s├ónger─âri menstruale neregulate.

Se recomandă efectuarea promptă a unui examen ginecologic, ori de câte ori se observă apariţia unor simptome de infecţie pelvină sau a unei dureri pelvine. Diagnosticul bolii inflamatorii pelvine se pune în urma examenului vaginal digital.

ÔÇťDac─â exist─â semne de infec┼úie, se va recolta o prob─â de secre┼úie din interiorul vaginului. Proba va fi analizat─â pentru determinarea microorganismului responsabil de infec┼úie. Femeile care au fost infectate recent cu virusul imunodeficien┼úei umane (HIV) trebuie investigate ┼či pentru alte boli cu transmitere sexual─â, ├«n special gonoree sau infec┼úie cu chlamydia, pentru ca ulterior s─â fie evaluate pentru identificarea bolii inflamatorii pelvine ┼či pentru a primi un tratament adecvatÔÇŁ, adaug─â dr. Istoc, medic specialist obstetric─â-ginecologie.

O metodă de a evita apariţia acestei afecţiune este de a prevenii infecţiile cu transmitere sexuală, astfel este indicată folosirea metodelor contraceptive de barieră (prezervativ, diafragmă sau capison cervical, împregnate cu spermicide). De asemenea, este recomandat să se evite contactele sexuale în timpul menstrelor.