Atenţie la rana pe col uterin!

1 2 jpg jpeg

Medicii speciali┼čti pun diagnosticul generic ÔÇ×ran─â pe col uterinÔÇť sau cervicit─â cronic─â, ├«n termeni medicali, atunci c├ónd observ─â la examinare leziuni ale mucoasei care protejeaz─â colul. De fapt, diagnosticul face referire la toate inflama┼úiile colului uterin ┼či este des ├«nt├ólnit la femeile active sexual.

Controlul ginecologic periodic trebuie s─â includ─â nu doar un tu┼čeu vaginal, ci ┼či un test Babe┼č-Papanicolau ┼či un examen al secre┼úiilor. Astfel, inflama┼úiile sunt detectate ├«nainte s─â se transforme ├«n cancer de col uterin, adic─â s─â apar─â o tumoare malign─â pe col.

Stabilirea cauzei, primul pas

Colul uterin are un num─âr redus de receptori de durere, ceea ce ├«nseamn─â c─â o femeie care are leziuni la acest nivel poate s─â nu fie con┼čtient─â de acest lucru. C├ónd leziunile se agraveaz─â, pot ap─ârea s├ónger─âri sau scurgeri v├óscoase cu un miros puternic, nepl─âcut. Iar la un control ginecologic de rutin─â, femeia poate fi depistat─â cu cancer de col uterin.

Examenul de secre┼úie vaginal─â poate stabili cauza r─ânii. ├Än cele mai multe cazuri este vorba despre infec┼úiile contractate pe cale sexual─â. Dar leziunile de pe col pot ap─ârea ┼či ├«n urma unei igiene intime exagerate sau a utiliz─ârii tampoanelor interne.

├Än cazul ├«n care leziunile de pe col sunt provocate de o infec┼úie fungic─â sau bacterian─â, de exemplu cu Chlamydia, Candida, Trichomonas, tratamentul, at├ót local, c├ót ┼či intern, trebuie urmat de ambii parteneri ┼či c├ót mai repede.

Mai po┼úi citi ┼či:

- Cancerul de col uterin poate fi prevenit!

- Informeaz─â-te despre cancerul de col uterin

- Vaccinul contra cancerului de col uterin, bun sau r─âu?

Virusurile HPV au risc de cancer

Cu cât se amână tratamentul infecţiilor, cu atât sistemul imunitar devine vulnerabil în faţa virusurilor Papilloma uman (HPV), care pot duce la transformarea leziunilor în cancer de col uterin. De asemenea, în absenţa tratamentului, rănile la nivelul colului pot duce la infertilitate.

Peste 70% din tumorile de la nivelul colului sunt declan┼čate de tulpinile HPV 16, 18 ┼či aproximativ 12% din cancerele de col sunt cauzate de tulpinile 31, 33, 45 ┼či 51.

Atenţie! Aproape 80% din femeile active sexual se pot infecta cu HPV, iar în 50% dintre cazuri este vorba de tulpinile care pot duce la apariţia cancerului de col uterin.

Rezultatul unui test Babe┼č-Papanicolau se interpreteaz─â ├«n func┼úie de clas─â

Clasa I ÔÇô clinic s─ân─âtoas─â

Clasa II - modific─âri de natur─â inflamatorie, a c─âror cauz─â nu se ┼čtie

Clasa III - modific─âri ale celulelor epiteliale de la u┼čoare la severe (gradul III CIN I, CIN II, CIN III)

Clasa IV - leziuni suspecte

Clasa V - carcinom in situ (tumoarea este localizată în epiteliu)

2 jpg jpeg

Tratament, în funcţie de leziuni

Dacă este vorba de leziuni benigne, se recomandă tratament local (cu ovule) sau general. Dacă este vorba de leziuni precanceroase, se poate efectua o conizaţie, adică se taie ţesutul anormal.

Specialistul Click! S─ân─âtate v─â sf─âtuie┼čte

Dr. Gheorghe Peltecu, medic ginecolog Spitalul Filantropia, Bucure┼čti

2 jpg jpeg

HPV, agent cauzal al cancerului

Rana pe col este o denumire popular─â a unei leziuni produse de virusul Papilloma uman. Este denumirea popular─â a unor leziuni precanceroase, ┼čtiindu-se faptul c─â HPV este agentul cauzal al cancerului de col uterin.

Leziunile induse de HPV trebuie investigate prin examenul citologic Babe┼č-Papanicolau. Dac─â rezultatul acestui test este anormal se recomand─â colposcopia pentru a preciza ┼či mai mult caracterul leziunii.

Când există riscul unei leziuni precanceroase severe sau suspiciunea de cancer se recomandă o biopsie.

INFO: Anual, este indicat un control ginecologic ┼či un test Babe┼č-Papanicolau.