Atunci când îţi doreşti foarte mult un copil, nu este deloc uşor să primeşti diagnosticul de infertilitate. Dar, vestea bună este că în ziua de azi infertilitatea poate fi învinsă cu ajutorul tehnicilor moderne.

Inseminarea artificială şi fertilizarea in vitro sunt două dintre cele mai des întalnite proceduri ce vin în ajutorul cuplurilor care îşi doresc să devină părinţi. Dar oare sunt singurele?

Pentru a afla care sunt soluţiile de tratament atunci când vine vorba despre infertilitatea în cuplu, am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Au fost ani, şi nu puţini la număr, când vina pentru a nu putea face copii cădea doar pe umerii femeii. Doar că în ziua de azi, statisticile despre acest diagnostic spun că procentele sunt împărţite aproximativ egal între cei doi parteneri, ne-a spus dr. Vythoulkas.

Cele mai dese cauze ale infertilităţii

Cauzele infertilităţii în cuplu, cel mai des întâlnite, sunt disfuncţiile ovarelor şi trompelor uterine, probleme ale cervixului sau uterului, dar şi disfuncţii ale spermatozoizilor. Şi este important de ştiut că tratamentul este adaptat fiecărei probleme în parte.

Odată ce cuplul primeşte un diagnostic corect, atunci se stabileşte şi care va fi tratamentul de fertilitate cel mai potrivit problemei lor. Nu toate problemele de infertilitate sunt rezolvabile cu ajutorul fertilizării in vitro.

Unele se pot rezolva cu tratament medicamentos, cu operaţie laparoscopică, totul depinde însă de diagnosticul pus.

Endometrioza, boala uterului

Endometrul este mucoasa ce căptuşeşte cavitatea uterului. Afecţiunea, ce poartă numele de endometrioză, este reprezentată de dezvoltarea unor celule endometriale în afara uterului (ovare, trompe uterine, intestine).

Una dintre principalele metode pentru a depista afecţiunea, dar şi pentru a o îndepărta este laparoscopia. Este o intervenţie uşoară, minim invazivă, iar cu ajutorul ei se poate interveni asupra leziunilor sau chisturilor descoperite. Endometrioza se moşteneşte şi are o rată de recurenţă de aproape 40%.

După îndepărtarea chirurgicală a afecţiunii, şansele unei sarcini pe cale naturală sunt mai mari de 50% pentru pacientele tinere care nu au afectată încă rezerva ovariană. În cazul în care endometrioza este în stare avansată, se recomandă începerea investigaţiilor medicale pentru procedura de fertilizare in vitro.

Află care sunt cele mai frecvente afecţiuni ginecologice AICI

Disfuncţile trompelor uterine

Aproape 40% dintre cazurile de infertilitate au drept cauză blocarea trompelor uterine sau hydrosalpinx, cum mai este cunoscută afecţiunea, menţionează dr. Vythoulkas.

Înfundarea trompelor sau deterioarea acestora fac imposibilă întâlnirea spermatozoizilor cu ovulul şi atunci fecundarea nu poate avea loc. Diagnosticul se pune cu ajutorul ecografului. Înaintea începerii unei proceduri de fertilizare in vitro se recomandă îndepărtarea pe cale chirurgicală a hidrosalpinxului, acesta putând fi o sursă de eşec pentru viitoarea procedură.

Ovarele polichistice, cauza infertilităţii feminine


Sindromul ovarelor polichistice este des întâlnit ca o cauză de infertilitate. Poate fi recunoscut după menstruaţiile neregulate, pilozitate mare, acnee, kilograme în plus. Netratat, poate duce la infertilitate sau la imposibilitatea de a duce o sarcină la termen.

Principala cauză a acestui sindrom este rezistenţa la insulină a organismului, ceea ce duce la apariţia unui dezechilibru hormonal. Excesul de insulină determină ovarele să producă mai mulţi hormoni masculini (testosteron), care împiedică ovulaţia. Într-o primă fază, tratamentul este medicamentos şi se urmăreşte inducerea ovulaţiei pentru a obţine o sarcină pe cale naturală.

Calitatea spermei, cauza infertilităţii masculine

Când partenera este sănătoasă şi nu are niciun fel de patologie a trompelor uterine sau uterului, dar bărbatul are probleme minore ale spermei (reieşite în urma unei spermograme), inseminarea artificială este prima soluţie de tratament împotriva infertilităţii.

Procedura nu este una dureroasă şi constă din introducerea în cavitatea uterină, cu ajutorul unui cateter foarte fin, a spermatozoizilor recoltaţi şi trataţi apoi în laboratorul de specialitate. Dacă după 2-3 inseminări tratamentul nu a dat roade, următorul pas îl reprezintă fertilizarea in vitro.
Dacă bărbatul are probleme majore cu sperma, cum sunt mobilitatea redusă a spermatozoizilor sau lipsa acestora din materialul seminal, se apelează la injectarea intracitoplasmatică a spermei în ovule, cunoscută drept tehnica ICSI. Aceasta reprezintă o intervenţie chirurgicală microscopică în ovul.

Cu ajutorul unui microscop foarte puternic, este capturat cu micro-pipeta un spermatozoid. El este introdus în ovul, efectuându-se un orificiu în membrana exterioară de protecţie a ovulului, mai precis în zona lui transparentă, pellucida.

Această membrană protejează ovulul şi embrionul nou format, în primele lui zile de viaţă. De obicei, după 2-3 zile de la transferul embrionar, pellucida se dizolvă, iar embrionul lăsat liber se poate fixa în endometru

Dr. Andreas Vythoulkas,Bucureşti

Medic specialist obstetrică-ginecologie

www.vythoulkas.ro

Contact: 021.9607