VIDEO: Cum păstrăm alimentele pe căldură

1 2 jpg jpeg

Germenii care provoacă toxiinfecţii se multiplică rapid când alimentele stau la temperaturi ridicate, aşa cum sunt cele care se anunţă în acest sezon.

Primele semne că am mâncat un aliment contaminat sunt: greaţa, vărsăturile, diareea, durerile de cap şi febra.

Ele pot să apară imediat după masă sau chiar cu 48 de ore mai târziu. Severitatea infecţiei digestive diferă de la o persoană la alta, în funcţie de starea generală a organismului, de imunitate, de cantitatea de toxine ingerate, dar şi de vârstă.

Copiii şi vârstnicii pot să facă toxiinfecţii care produc deshidratare puternică şi care pot duce chiar la deces în cazuri grave. Mâncarea gătită, rapid în frigider

Ouăle şi toate preparatele care le conţin (maioneze, aluaturi), laptele şi preparatele cu lapte (smântână, frişcă, brânză), carnea şi mezelurile se alterează cel mai uşor pe căldură.

La fel şi mâncărurile gătite, dacă nu sunt puse la frigider în cel mult două ore de la preparare. Şi carnea poate dezvolta germeni dacă nu este congelată sau gătită cât mai repede după cumpărare, pentru că microbii se dezvoltă rapid pe căldură.

Este important şi modul cum aşezi mâncarea pe rafturi. Astfel, carnea crudă trebuie depozitată separat de alimentele gătite, la fel fructele şi legumele.

Cel mai bine ar fi să alocăm rafturile superioare pentru mâncarea gătită, iar pe cele inferioare pentru alimentele nepreparate şi pentru legume şi fructe.

Ia-ţi o geantă frigorifică la picnic

În unele situaţii, cum ar fi nunţile şi botezurile, nu putem face mai nimic pentru a preveni o toxiinfecţie alimentară, pentru că nu putem şti în ce condiţii au păstrat preparatele la restaurant.

Însă când mergem la picnic sau când luăm mâncare pe plajă, ar trebui să avem grijă punând alimentele într-o geantă frigorifică.

Să nu crezi că nu poţi face toxiinfecţie alimentară dacă mănânci legume şi fructe în loc de carne şi ouă! Şi coaja lor poate fi contaminată.

Pune-le întotdeauna în frigider după ce le-ai spălat bine, sub un jet puternic de apă rece. Altfel, germenii pot ajunge şi în celelalte alimente din frigider, iar dacă ingerăm o cantitate mare, toxiinfecţia va fi mai serioasă.

Inclusiv coaja pepenelui şi a fructelor de kiwi trebuie spălată, pentru că atunci când le tai pe farfurie, lama cuţitului împrăştie germenii în pulpa fructului. Dacă fructele sunt alterate pe unele zone, îndepărtează partea stricată, pentru că ea poate conţine toxine.

Aşa previi toxiinfecţiile!

Spală-te bine pe mâini înainte de a mânca, precum şi înainte de a găti.

Nu lăsa mult timp alimentele pe masă după ce ai mâncat. Bagă-le cât mai repede în frigider!

Acoperă toate vasele cu mâncare din frigider. Dacă un aliment este alterat, le poate contamina şi pe celelalte în cazul în care nu sunt acoperite cu un capac.

Renunţă la alimentele care au stat în soare mai mult de două ore. Dacă afară sunt mai mult de 32 de grade Celsius, ele se pot altera în numai o oră.