VIDEO: Alege isteţ alimentele de post

2 jpg jpeg

Din dorinţa de a ne curăţa sufleteşte şi fizic, mulţi dintre noi începem Postul Paştelui, dar cădem ulterior tentaţiei mâncărurilor de frupt. Ce să mănânci în cele 40 de zile? Legume, legume şi iar legume. Nimic variat, am fi tentaţi să spunem.

Iată că există mâncăruri delicioase, sănătoase şi variate şi în rândul celor de post. Important este să ştii să le alegi şi să le combini ca să te saturi şi să primeşti tot necesarul de vitamine şi de minerale. Combină fasolea cu porumb

Fasolea uscată, năutul şi mazărea sunt leguminoase valoroase în perioada postului, a căror proteină o poate substitui pe cea din carne.

În plus, aceste leguminoase au un efect benefic asupra inimii şi a arterelor. Cea mai sănătoasă este fasolea iahnie sau sub formă de ciorbă, nu bătută.

Boabele de fasole pisate au un indice glicemic mai mare decât cele rămase întregi. Adică după ce mănânci fasolea bătută, glicemia îţi creşte mult mai repede decât după iahnie.

Un indice glicemic mare înseamnă şi kilograme mai multe. Ca să te saturi, poţi combina leguminoasele cu porumb, cartofi sau cu paste (alimente care conţin carbohidraţi-amidon).

În această combinaţie, protei­na din fasole este mai bine asimilată în organism.

Ciupercile, cel mult 2 zile la frigider

Alimente hrănitoare în post sunt şi ciupercile, care au o proteină aflată la graniţa dintre cea animală şi cea vegetală. Ciupercile sunt şi bogate în vitaminele A şi D. În plus, pot fi consumate în porţii mari, pentru că au puţine calorii.

Cele mai bune sunt cele proaspete, care conţin enzime bune pentru tranzitul intestinal. Ai grijă însă la durata de viaţă, deoarece ciupercile învechite devin toxice. Nu le păstra mai mult de două zile în frigider. Dacă alegi ciuperci în conservă, evită-le pe cele care conţin E-uri.

Soia, sub formă de lapte şi de brânză

Soia este o alegere bună în post şi nu numai. Studiile au arătat că la bărbaţi previne bolile de prostată, iar la femei inhibă apariţia osteoporozei. Ca şi fasolea, soia este toxică în stare crudă sau dacă nu este preparată corespunzător.

Atunci, de ce să depui efort cu fiertul, când în comerţ se găseşte soia sub diverse forme: şniţele, cuburi. De asemenea, poţi opta şi pentru laptele de soia ori pentru brânza tofu.

O alegere nesănătoasă sunt salamul şi cârnăciorii de post, care conţin o suită de E-uri. Atenţie! Foarte mulţi aditivi sunt şi în soia modificată genetic, aşa că alege produsele de soia care au menţiunea bio.

Soiurile modificare genetic nu au menţiunea aceasta pe etichetă. Zilnic, poţi consuma până la 200 de grame de soia.

Halvaua este un produs de care ne aducem aminte preponderent în post. Specialiştii atrag atenţia că este foarte bogată în calorii, aşa că nu mânca mai mult de 100 de grame pe zi.

Şi această cantitate, preferabil în prima parte a zilei, ca să-i lăsăm timp organismului să digere glucidele şi grăsimile până ne culcăm.

Nu contează dacă optezi pentru sortimentul de vanilie sau cel de cacao, important este să fie halva din pastă de susan, care conţine grăsimi mai sănătoase decât varianta din seminţe de floarea-soarelui. Deoarece este bogată în grăsimi, păstrează halvaua la frigider, altfel râncezeşte.

Pate vegetal? Da, dar nu e neapărat de post!

E 452, E 412, E 407, E 470, E 621, E 150… Incredibil, dar toate aceste E-uri, care se traduc prin coloranţi, agenţi de îngroşare, stabilizatori şi emulgatori, sunt ingredientele unui pate vegetal.

Astfel de produse mai conţin zahăr, sare şi grăsimi de care o persoană cu colesterol sau cu diabet ar trebui să ţină cont. În plus, unele pateuri vegetale pot conţine şi colagen, o proteină de origine animală! Deci vegetal nu înseamnă mereu de post.

PONT: La micul dejun, poţi alege mâncărurile de fasole, năut sau de mazăre, combinate cu un ceai de măceşe.