Topul alimentelor care afectează creierul

1 2 jpg jpeg

Alimente care afecteaza creierul - Zahărul

Deşi atunci când consumăm zahăr avem impresia că ne putem concentra mai uşor, specialiştii atrag atenţia că efectul nu este de durată. Din contră, o dietă bogată în zaharuri scade activitatea creierului, întrucât reduce capacitatea insulinei de a ajuta celule creierului să folosească zahărul pentru procesarea gândurilor şi a emoţiilor.

Alimente care afecteaza creierul - Carnea roşie şi untul

Şi dieta bogată în grăsimi ”rele” are un impact negativ asupra creierului, afectând funcţiile cognitive. Un studiu efectuat de cercetătorii de la Harvard pe un eşantion de peste şase mii de persoane arată că femeile care au mâncat în mod constant alimente bogate în grăsimi saturate au avut rezultate mai slabe la testele de memorie, spre deosebire de cele care nu au consumat grăsimi.

În plus, persoanele care au optat pentru dietele bogate în grăsimi mononesaturate au obţinut rezultate mult mai bune. Cercetătorii susţin că aceste grăsimi au rolul de a menţine sănătatea organismului, inclusiv a creierului.

Alimente care afecteaza creierul - Alimentele de tip fast-food

Alte studii arată că persoanele care consumă alimente de tip fast-food, îşi reduc coeficientul de inteligenţă în timp, spre deosebire de cei care au o alimentaţie sănătoasă, bogată în substanţe nutritive necesare creierului.

Alimente care afecteaza creierul - Alimentele bogate în grăsimi, un pericol

Toate alimentele semipreparate sunt o sursă de grăsimi saturate, nocive pentru creier. Acestea, împreună cu prăjelile, favorizează creşterea grăsimii din sânge, adică a colesterolului „rău“. În timp, acesta se depune pe vasele de sânge, îngreunând circulaţia sangvină. Sângele transportă oxigen către creier, iar când circulaţia lui e perturbată, activitatea neurală se deteriorează.

Ştiai că… … alcoolul afectează memoria? Este contraindicat să consumi des alcool, pentru că acesta favorizează deshidratarea. În lipsa apei, celulele organismului, inclusiv cele din creier, se regenerează mai greu, ceea ce afectează memoria. În acelaşi timp, alcoolul distruge acizii graşi, o componentă esenţială în structura creierului. Alcoolul în exces poate afecta unele funcţii ale creierului, cum sunt vorbirea, memoria şi coordonarea.