Pericolele consumului de băuturi energizante

1 2 jpg jpeg

Cei care doresc să obţină energie cât mai rapid posibil, decurg la băuturile energizante, care redau vitalitate şi energie imediat. Cu toate acestea, beneficiile acestor băuturi sunt de scurtă durată, reacţiile adverse apărând la fel de repede. Iată care sunt pericolele consumului de băuturi energizante.

Pericolele consumului de băuturi energizante – creşterea în greutate şi accelerarea ritmului cardiac

Persoanele care consumă frecvent asemenea băuturi ar trebui să ştie că se expun unor riscuri mari de a dezvolta afecţiuni grave. Acest gen de băuturi pot cauza presiune arterială, insomnii, creşterea în greutate, ameţeli, spasme musculare, accelerarea ritmului cardiac şi senzaţii de greaţă şi vomă.

Aceste băuturi au în conţinutul lor multă cofeină, ceea ce duce la afectarea glandelor suprarenale, iar în final vă veţi trezi mai obosiţi decât înainte de a consuma băutura. Acest lucru se întâmplă pentru că glandele suprarenale produc mai mulţi hormoni ai stresului când se consumă cofeină. În plus, glandele obosesc şi cu timpul devin leneşe când au de procesat prea multă cofeină. Aşadar, rezultatele sunt dezastruoase: creşterea în greutate, pierderi de memorie, deteriorarea celulelor, încetinirea proceselor mentale.

Pericolele consumului de băuturi energizante – păcălesc creierul dând o senzaţie de bine, în timp de organismul suferă în urma efectelor negative

La fel ca la drogurile stimulante, precum cocaina, băuturile energizante păcălesc organismul cu energie, ca apoi să îl obosească înzecit. De fapt, atunci când consumăm concomitent alcool cu zahăr şi cofeină, creierul este păcălit că are mai multă energie şi că poate da randament mai bun, în timp ce organismul se chinuie să se adapteze la efectele negative pe care aceste substanţe le au asupra corpului. Combinaţiile acestea periculoase, cum sunt cele din băuturile energizante, pot cauza chiar moarte subită.

În urma consumului de băuturi energizante, la cca o oră, sistemul sangvin se comportă ca cel al unui bolnav suferind de o boală cardiovasculară. Asta pentru că o cană de cafea normală conţine cam 95 de miligrame de cofeină, în timp ce o băutură energizantă poate avea mai mult de 200 de miligrame. O cutie de cca 437 de ml de băutură energizantă conţine cam 13 linguriţe de zahăr şi 150 de miligrame de cofeină, adică echivalentul a patru ceşti de cafea instant, avertizează medicul expert în nutriţie Hans-Peter Kubis.

Pericolele consumului de băuturi energizante – conţin prea multe vitamine şi ingrediente artificiale

Aceste băuturi conţin prea multe vitamine, iar organismul se poate deregla şi de la supradozarea cu vitamine. O persoană normală nu are nevoie de mai mult de 15 miligrame de niacină sau vitamina B3 pe zi în corp, iar aceste băuturi pot conţine doze duble de niacină. Acest lucru înseamnă intoxicarea organismului cu vitamine conţinute în băutura energizantă, precum acid folic, vitaminele B3 şi B6 sau niacină.

Ceea ce este şi mai drastic, este faptul că pe lângă prea multe vitamine şi cofeină, spre deosebire de cafea, de exemplu, aceste băuturi conţin şi ingrediente artificiale, precum coloranţi, arome artificiale, conservanţi, glucoronolactone (un fel de zahăr) şi carbohidraţi.