Oul de găină versus oul de raţă

1 2 jpg jpeg

Compoziţia unui ou include învelişul şi membrana (10%), albuşul (aproximativ 60%) şi gălbenuşul (30%).

În gălbenuş pot fi regăsite vitaminele liposolubile ale oului (A, D, E, K) şi o parte procent din cele hidrosolubile. Elementele minerale sunt de asemenea prezente în gălbenuş. Un ou de găina mediu conţine fosfor, potasiu, sodiu, calciu, sulf, magneziu şi fier. Proteinele din albuş cuprind toţi aminoacizii esenţiali foarte bine proporţionaţi. Albuşul nu conţine grăsimi sau colesterol.

Oul de găină versus oul de raţă - mărime

Ouăle de raţă sunt cu aproape 30% mai mari faţă de cele de găină, ceea ce înseamnă că acestea au un conţinut ridicat de minerale, vitamine şi proteine.

Oul de găină versus oul de raţă - nivelul de colesterol

Oul de raţă conţine de două ori mai mult colesterol decât doza zilnică recomandată. Aşadar, atenţie mare la numărul de ouă consumate zilnic. În acelaşi timp, ouăle de raţă conţin mai mulţi acizi graşi Omega-3 spre deosebire de cele de găină.

Oul de găină versus oul de raţă - proteine

Ouăle de raţă, la fel ca şi cele de curcă, au 14% proteine, în timp ce ouăle de găină şi cele de gâscă au 13% proteine. De asemenea, ouăle de raţă sunt mai grase.

Un ou de raţă gătit conţine de două ori mai mult din doza zilnică recomandată de colesterol. Din acest motiv, ouăle de raţă se vor consuma în cantităţi mici şi nu în fiecare zi.

Oul de găină versus oul de raţă - vitamine şi minerale

În ceea ce priveşte vitaminele şi mineralele, compozitia ouălor este asemănătoare. Însă, în privinţa unei vitamine, ouăle de raţă conţin de 3-4 ori mai multă vitamina B12 faţă de cele de găină.

Totodată, ouăle sunt singurele alimente care conţin Vitamina D (natural).

Oul de găină versus oul de raţă - avantaje şi dezavantaje

Ouăle de raţă se menţin proaspete mai mult timp şi sunt indicate pentru prepararea prăjiturilor pentru că au o structură mai pufoasă. De asemenea, unul dintre dezavantaje este că ouăle de raţă reprezintă o cauză comună a alergiilor. În plus, ele nu sunt recomandate pentru consum copiilor mici.