Nu ai poftă de mâncare? Iată ce poţi face!

1 2 jpg jpeg

Observi că pierzi în greutate şi că ai din ce în ce mai puţin din energia de care ai nevoie ca să faci faţă datoriilor zilnice? Uiţi destul de des să mănânci şi nu ai senzaţia de foame pe parcursul întregii zile?

Lipsa apetitului ar trebui să-ţi dea de gândit. Elimină pe cât posibil factorii stresanţi din viaţa ta şi obiceiurile nesănătoase, precum fumatul şi consumul de alcool, şi încearcă să îţi stimulezi apetitul cu ajutorul unor remedii naturale. În acest fel înlături riscurile de anemie şi carenţele de vitamine şi de minerale cauzate de o alimentaţie deficitară.

Foamea sporeşte cu ceaiuri

Una dintre plantele care îţi pot reda pofta de mâncare este păpădia, plantă medicinală valoroasă de la care se folosesc, în special, frunzele şi rădăcina. Acestea conţin cele mai multe substanţe active: vitaminele A, B, C şi D, săruri minerale şi flavonoizi.

Ceaiul de păpădie se obţine dintr-o linguriţă de plantă uscată infuzată la o cană cu apă. Va trebui să bei minimum o jumătate de cană de infuzie înaintea meselor principale. Utile pentru creşterea apetitului sunt şi ceaiul de coada-şoricelului, cel de unguraş şi cel din flori de albăstrele.

Modalitatea de preparare este similară în cazul acestor plante: se pun până la trei linguriţe de plantă la o cană cu apă fierbinte. Bea o jumătate de cană de ceai înaintea meselor principale.

Înlocuieşte suplimentele cu ţelină

Ţelina este o legumă care conţine vitaminele A, B şi C, minerale precum magneziu, mangan, fier, iod, cupru, sodiu, potasiu, calciu, fosfor, dar şi enzime (colina, tirozina) care îţi sporesc pofta de mâncare, asemenea suplimentelor cu vitamine. Îţi poţi creşte pofta de mâncare consumând sucul proaspăt obţinut din această plantă.

Zilnic, timp de 20 de zile, poţi să consumi sucul de ţelină. La fel de utilă este şi ţelina fiartă, care se consumă cu o jumătate de oră înainte de masă. Supa din frunze de ţelină este şi ea un bun remediu pentru lipsa apetitului.

Se folosesc 30 de grame de frunze la un litru de apă, iar res-tul ingredientelor pot fi aceleaşi din supa ta preferată. Consumând acest preparat îţi vei deschide pofta pentru felul doi de mâncare.

Pune în apa de băut tinctură de mărar

Tinctura de mărar, pe care o găseşti în magazinele naturiste, este un remediu folosit inclusiv în terapia anorexiei, o tulburare alimentară. Prin urmare, este deosebit de eficientă, dar trebuie luată cu prudenţă respectând concentraţiile indicate în prospect.

Această tinctură folosită pe termen lung poate produce dereglări hormonale şi poate da ca efecte secundare, în cazul femeilor, menstruaţii abundente şi tensiuni la nivelul sânilor.

Pentru a spori pofta de mâncare, diluezi 10 picături de tinctură de mărar într-un pahar cu apă şi îl bei cu o jumătate de oră înainte de masă. Tratamentul nu trebuie să dureze mai mult de 10 zile. Un alt remediu recomandat este tinctura de propolis.

O linguriţă de tinctură se diluează într-o cantitatea egală de miere şi se consumă timp de 10 zile, de 3 ori pe zi, înainte de masă cu aproximativ o jumătate de oră.

Consumă fructe proaspete

Portocalele sunt un remediu bun pentru lipsa poftei de mâncare. Ele duc la stimularea sucurilor digestive, iar efectul este creşterea apetitului. Pentru a obţine rezultate cât mai bune, mănâncă minimum două portocale pe zi.

Dacă nu-ţi e foame la micul dejun atunci mănâncă o portocală dimineaţa şi sigur ţi se va face poftă de mâncare. Merele sunt şi ele un bun stimulent al apetitului, deoarece favorizează producerea unei enzime digestive (numită pepsină) la nivelul stomacului, care grăbeşte digestia.

De aceea, vei simţi mai repede că ai stomacul gol şi senzaţia de foame se va instala rapid după ce consumi un măr proaspăt. Ca şi portocalele, merele sunt indicate înainte de masă.

Pentru copii, miere şi siropuri naturale

Dacă ai obosit să faci scamatorii în jurul mesei ca micuţul tău să mănânce tot din farfurie, ar trebui să recurgi la miere. O linguriţă pe zi, de preferat dimineaţa, îi va deschide apetitul. În plus, este dulce, iar copiilor le va plăcea gustul.

De asemenea, produse naturale pentru creşterea apetitului copiilor vei găsi sub formă de siropuri în farmaciile naturiste.

Aceste remedii pe bază de plante precum cătina roşie, extract de arbore de China, coacăz negru dar şi pe bază de legume, precum morcovul, sunt preparate sigure, în concentraţii recomandate copiilor, fiind o alternativă bună la multivitaminele sintetice.