Moduri greşite în care foloseşti uleiul de măsline

1 2 jpg jpeg

1. Ai cumpărat versiunea ,,light'' cu gândul că vei elimina din calorii Toate uleiurile de măsline conţin aceeaşi cantitate de calorii şi grăsimi (aproximativ 120 de grame de calorii şi 14 grame de grăsimi per linguriţă). Atunci când citeşti ',,light'' pe eticheta produsului, termenul se referă, de fapt, la culoarea şi aroma uleiului, acesta trecând printr-un proces de rafinare pentru a deveni mai neutru decât alte tipuri de ulei de măsline. 2. Îţi e teamă de găteşti cu ulei de măsline Un alt ulei utilizat din plin este uleiul de măsline extra-virgin, virgin sau pomace (din turte de măsline). Dintre aceste tipuri, doar cel din urmă rezistă la temperaturi înalte, având un punct de ardere mare (238°C). Pe cât de bogat în substanţe nutritive este uleiul de măsline extra-virgin crud, pe atât de toxic poate deveni dacă este încălzit peste punctul său de ardere (190°C). Aşadar, uleiul de măsline este perfect pentru a găti la temperaturi medii, nu doar pentru salate. 3. Arunci orice are un gust uşor amărui Nu arunca încă uleiul - asta nu înseamnă că s-a stricat. Un gust uşor amărui al uleiului de măsline indică prezenţa antioxindanţilor, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din California, Davis, Olive Center. Un ulei de măsline extravirgin veritabil ar trebui să aibă gust, bineînţeles, de măsline, precum şi arome fructate sau de ierburi. 4. Uleiul de măsline depozitat lângă cuptor Procedând astfel, nu vei face decât să grăbeşti râncezirea uleiului. Cumpără întotdeauna un ulei de măsline ambalat într-un recipient din sticlă închis la culoare şi depozitează-l într-un loc răcoros, ferit de lumină şi căldură. 5. Cumperi o cantitate mare de ulei de măsline pentru că l-ai găsit la preţ redus Nu e nimic rău în asta dacă ai de gând să-l foloseşti rapid. De asemenea, este recomandat să utilizezi uleiul de măsline în termen de maximum şase săptămâni de la desfacerea lui. 6. ,,Testul frigiderului'' nu indică o calitate mai bună a uleiului

Ne pare rău, dar nu! În urma unui episod Dr. Oz Show din 2013, care pretindea că poţi verifica puritatea uleiului de măsline depozitându-l în frigider (dacă se solidifică, înseamnă că este pur), aceiaşi cercetători de la Universitatea din California au demontat complet mitul.

Aşadar, dacă uleiul de măsline se solidifică la temperaturi scăzute, acest factor nu este neapărat un indicator al calităţii superioare.