Între mit şi adevăr: cât de sănătoasă este carnea roşie

1 2 jpg jpeg

Carnea roşie şi obezitatea

La fel ca orice alt aliment, carnea roşie conţine un anumit număr de calorii. Astfel, cu cât vei mânca mai multă carne, cu atât mai multe calorii vei consuma. Deşi carnea roşie conţine mai multe calorii raportat la legume şi fructe, asta nu înseamnă că vei deveni supraponderal peste noapte prin simplul consum de carne.

Carnea roşie îngraşă la fel ca orice alt aliment, depinde doar cantitatea pe care o mănânci. Excesul va favoriza, bineînţeles, depunerea de kilograme.

Carnea roşie şi colesterolul ,,rău''

Într-adevăr, carnea conţine grăsimi, însă o cantitate mică de grăsime este benefică organismului, în timp ce excesul se va vedea pe cântar.

În principiu, modul de gătire al cărnii este foarte important, fiind recomandată carnea slabă, care conţine mai puţin colesterol. Trebuie să ştii, de asemenea, că grăsimea din proteinele animale este cu mult mai sănătoasă decât colesterolul conţinut de grăsimile trans.

Aşadar, dacă urmezi o dietă, asta nu înseamnă că trebuie să renunţi complet la carne, ci la sosuri, dressinguri, unt sau maioneză. Secretul constă în moderaţie.

Carnea roşie este nesănătoasă

Carnea roşie este o sursă importantă de proteine, vitamina B12, fier şi zinc. Astfel, consumul de carne roşie este recomandat pentru creşterea imunităţii şi pentru refacerea masei musculare.

Carnea roşie este singura sursă de grăsimi saturate

Carnea conţine grăsimi saturate sănătoase, spre deosebire de unt sau îngheţată, de exemplu, şi îţi furnizează vitamine esenţiale.

Carnea roşie provoacă cancer

Unele studii asociază cancerul cu consumul excesiv de carne roşie, în special cea gătită pe grătar. De fapt, cercetătorii fac referire la agenţii cancerigeni rezultaţi în urma căldurii excesive la care este supusă carnea (suprafaţa carbonizată), la fel ca orice alt aliment, de altfel.

În rest, nu există nici o dovadă potrivit căreia consumul moderat de carne provoacă cancer.

Carnea roşie şi bolile de inimă

Nu există nicio legătură între consumul de carne roşie şi afecţiunile inimii. Consumul moderat de carne roşie slabă (90 grame zilnic), însoţit de un regim alimentar echilibrat şi exerciţii fizice, nu este dăunător pentru sănătatea cardiacă.