Ingrediente periculoase din alimentele zilnice

1 2 jpg jpeg

Aditivii alimentari sau E-urile sunt clasificate în 24 de categorii, având o numerotaţie specifică. Cu toate că sunt autorizate pentru consum în Uniunea Europeană, există studii care au arătat că anumiţi aditivi pot prezenta riscuri pentru sănătate. Şi nutriţioniştii ne atrag atenţia şi spun că nu este bine să facem exces de produse care conţin E-uri cu risc.

Ingrediente periculoase din alimentele zilnice - E-uri de care să ne ferim

- E 110 (Galben auriu)

UNDE SE GĂSEŞTE: în unele conserve de peşte, budinci, sucuri RISC: are potenţial cancerigen şi alergen

- E127 (Eritrozina )

UNDE SE GĂSEŞTE: în unele sucuri, prăjituri, bomboane, dar şi în compoturi

RISC: provoacă tumori ale glandei tiroide la şoareci, posibil şi la om

- E 950 (Acestsulfam K)

UNDE SE GĂSEŞTE: produse de patiserie, băuturi dietetice, produse de patiserie, gumă de mestecat

RISC: posibil cancerigen

- E 251 (Nitrat de sodiu)

UNDE SE GĂSEŞTE: conserve de carne, mezeluri

RISC: poate favoriza apariţia cancerului, în special a celui de stomac

- E 310 (Galat de propil)

UNDE SE GĂSEŞTE: unele uleiuri vegetale, unele preparate din carne

RISC: poate provoca alergii şi poate creşte riscul de cancer

- E 102 (Tartazina)

UNDE SE GĂSEŞTE: în unele supe instant, dulciuri, cereale, în muştar

RISC: potenţial cancerigen, poate favoriza apariţia mutaţiilor genetice

- E 122 (Carmoizina)

UNDE SE GĂSEŞTE: în unele dulciuri, sosuri, produse de patiserie şi de brutărie

RISC: poate agrava ADHD-ul, are potenţial cancerigen, este interzis în Canada, Japonia, Norvegia, SUA

Ingrediente periculoase din alimentele zilnice - zaharina şi aspartamul

Zaharina şi aspartamul sunt îndulcitorii artificiali care, susţin unele studii, pot avea efecte nocive asupra sănătăţii. Astfel, după unele cercetări, zaharina (care a fost primul îndulcitor artificial) ar putea influenţa apariţia cancerului vezicii urinare.

Folosirea acesteia este interzisă în Canada. În ceea ce priveşte aspartamul, acesta ar avea potenţial cancerigen (creşte riscul apariţiei cancerului de sân şi al unor forme de leucemie) şi ar favoriza apariţia unor alergii şi a unor afecţiuni dermatologice.

Ingrediente periculoase din alimentele zilnice - glutamat de sodiu

Glutamatul de sodiu este folosit ca aditiv alimentar, pentru a îmbunătăţi percepţia gustului diverselor alimente. Aditivul se găseşte într-o gamă largă de produse, de la mâncare chinezească până la alimentele semipreparate.

Deşi glutamatul de sodiu a fost clasificat drept o aromă naturală de industria alimentară, el se găseşte pe etichetele produselor sub forma a peste 25 de preudonime, care să inducă în eroare consumatorul.

Pe lângă faptul că provoacă dependenţă, consumul în exces al aditivului poate avea diverse complicaţii pentru sănătate: presiune arterială mărită, dezechilibru hormonal, epilepsie, alergie alimentară, astm, cancer, sterilitate la femei, ritm cardiac neregulat sau rapid, atac de cord, disfuncţii tiroidiene, obezitate, diabet de tip 2.

Ingrediente periculoase din alimentele zilnice - uleiul vegetal bromat

Uleiul vegetal bromat (BVO) este un ingredient folosit de companiile producătoare de băuturi răcoritoare ca emulgator şi stabilizator încă din anii '30, în special în sucurile cu aromă de citrice, pentru a evita separarea acestora în timpul distribuţiei. Este un element controversat, deoarece este folosit şi la soluţiile ignifuge.

Este interzis în peste 100 de ţări (inclusiv în UE) deoarece afectează tiroida, faciliteză apariţia bolilor autoimune şi defectelor genetice, afectează organele şi procesul de creştere.

Ingrediente periculoase din alimentele zilnice - nitriţii

Nitratul de sodiu are rolul de a păstra alimentele proaspete cât mai mult timp, prevenind creşterea bacteriilor. În cantităţi mari însă poate duce la apariţa cancerului şi poate cauza malformaţii ale fătului dacă este consumat de femeile însărcinate. Se găseşte în cârnaţi, bacon, şuncă şi peşte afumat.

Ingrediente periculoase din alimentele zilnice - zahărul rafinat

Evitaţi alimentele cu zaharuri rafinate, precum şi cele foarte bogate în fructoză sau sirop de porumb. Bomboane, suc, sirop, jeleu, prăjituri şi produse de patiserie - toate se află pe lista alimentelor de evitat. În schimb, putem consuma alimente care sunt în mod natural dulci, sau îndulcite cu fructe sau 100% suc de fructe. Putem folosi, de asemenea, îndulcitori naturali, cum ar fi mierea sau nectarul de agave.

Ingrediente periculoase din alimentele zilnice - olestra

Este un înlocuitor al grăsimii în chipsuri, însă nu este digerat de către organism. Totuşi cauzează diaree şi crampe stomacale de o intensitate mare. Un alt efect advers al acestei grăsimi artificiale este că împiedică organismul să absoarbă vitamine precum A, D, E şi K.

Ingrediente periculoase din alimentele zilnice - uleiuri hidrogenate

Uleiurile hidrogenate sau parţial hidrogenate sunt grăsimi create industrial utilizate în mai mult de 40.000 de produse alimentare din SUA, mai ieftine decât alte uleiuri. Conţin niveluri ridicate de grăsimi, care cresc colesterolul rău şi îl micşorează pe cel bun, lucru care contribuie la riscul de boli de inima.

Ingrediente periculoase din alimentele zilnice - fructoza din porumb (HFCS)

Fructoza din porumb este alternativa ieftină la trestia de zahăr şi sfecla de zahăr. Substanţa păstrează proaspete produsele de patiserie şi băuturile reci. Acest aditiv predispune organismul să transforme fructoza în grăsime, creşte riscul de diabet de tip 2, de afecţiuni coronariene, accident vascular cerebral şi cancer. De asemenea, nu este uşor de metabolizat de ficat.