Îndulcitorii artificiali, între beneficii şi riscuri

1 2 jpg jpeg

Îndulcitorii artificiali se găsesc din plin în sucuri şi în unele alimente, în special în dulciuri. Cei mai cunoscuţi îndulcitori sunt aspartamul, zaharina şi sucroza. Aceste substanţe de sinteză pot fi folosite cu încredere de către diabetici, deoarece nu cresc nivelul de zahăr din sânge.

Multe persoane înlocuiesc zahărul cu îndulcitori artificiali pentru că vor să slăbească, însă oamenii de ştiinţă israelieni de la Institutul de Ştiinţă Weizmann susţin că aceştia favorizează obezitatea, pentru că organismul nu mai are capacitatea de a controla apetitul. Astfel, corpul cere mai multă hrană decât are nevoie, ceea ce înseamnă că mănânci mai mult, deci te îngraşi.

Aspartamul, de 200 de ori mai dulce decât zahărul

Unul dintre cei mai utilizaţi îndulcitori artificiali, aspartmul, este o combinaţie între 2 aminoacizi, fenialanina şi acidul aspartic, fiind de 200 de ori mai dulce ca zahărul. Reprezentanţii Autorităţii Europene pentru Siguranta Alimentară (EFSA) spun că acesta este sigur şi nu reprezintă un pericol pentru sănătate. Acesta nu poate fi utilizat la gătit şi este interzis persoanelor care suferă de fenilcetonurie, o boală metabolică ereditară.

Sucraloza este un îndulcitor artificial de 600 de ori mai dulce decât zahărul, folosit pentru a îndulci unele mâncăruri dietetice, sucuri, anumite sortimente de gumă de mestecat, cât şi în gelatină. Un studiu publicat în Jurnalul de Toxicologie şi Sănătatea Mediului Înconjurător susţine că poate scădea eficienţa unor tratamente pentru cancer şi boli cardiace.

Pot da dureri de cap, susţin unele studii

Aspartamul poate cauza dureri de cap, potrivit cercetătorilor americani de la Asociaţia Americană a Diabetului. Ei au analizat timp de un an un grup de persoane care sufereau de migrenă cronică şi care foloseau aspartam. Un procent de 11% din ei au acuzat dureri mai mari, la câteva ore de la administrare. Şi zaharina poate avea această reacţie adversă, dacă este consumată în exces.

Zaharina poate fi de până la 700 de ori mai dulce decât zahărul, fiind utilizată în multe produse dietetice şi sucuri.Aşadar, îndulcitorii artificiali ar trebui consumaţi cu moderaţie.

Cantitatea zilnică recomandată de aspartam este de 40 mg, în timp ce doza optimă de sucraloză şi de zaharină este de 5 mg pe zi. În cazul depăşirii acestor cantităţi, pot apărea dureri de stomac, stări de anxietate, ameţeli şi balonare.

INFO. Îndulcitorii artificiali nu sunt recomandaţi copiilor, pentru că nu se cunosc efectele pe care le au asupra sănătăţii acestora. Dr.Corina Zugravu, medic primar Igienă şi Alimentaţie, Institutul de Sănătate Publică Bucureşti

Îndulcitorii au apărut din nevoia de a exista alternative cu mai puţine calorii şi care să nu solicite secreţia de insulină, în comparaţie cu îndulcitorii naturali de tipul zahărului, mierii, siropurilor de arţar, agave, etc.

Au fost folosiţi mai întâi pentru diabetici, apoi, pe măsură ce supraponderalitatea şi obezitatea s-au extins, au început să fie consumaţi şi de cei atenţi să nu se îngraşe. Îndulcitorii fac parte din categoria aditivilor alimentari, fiind substanţe strict reglementate.

Nu numai ca au fost testaţi la lansarea pe piaţă, dar sunt verificaţi din nou, la anumite intervale de timp de către EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară), cum a fost recent cazul aspartamului, pentru ca populaţia să fie sigură că nu se întâmplă nimic rău dacă îi consumă.