Este bine să mâncăm ouă? Cum ne dăm seama care sunt cele mai bune

1 2 jpg jpeg

Consumul de ouă: este bun sau nu pentru sănătate?

Ouălele asigură mulţi componenţi importanţi pentru organismul uman, iar un consum moderat nu va dăuna sănătăţii, atunci când vorbim de persoanele sănătoase. Oul conţine proteine, minerale, folaţi, vitamina B etc.

Persoanele care au deja probleme cu nivelul crescut al colesterolului, boli de inimă etc., trebuie să consulte un medic specialist pentru a-i indica o dietă benefică.

De asemenea, în urma studiilor, s-a observat că riscul bolilor de inimă nu a crescut. O mică dereglare a fost observată la persoanele cu diabet, dar nu s-a stabilit exact că ouălele au cauzat creşterea riscului. Bineînţeles, persoanele diabetice trebuie să respecte cu stricteţe regimul alimentar prescris de medic. Valori nutriţionale, beneficii, recomandări

- Un ou asigură 3% din necesarul de energie pentru un bărbat şi 4% pentru o femeie;

- Proteinele conţin toţi aminoacizii necesari;

- Vitamina H îmbunătăţeşte activitatea neuronală;

- Complexul vitaminic B ajută organismul să transforme alimentele în energie;

- Luteina conservă sănătatea oculară;

- Mineralele asigură buna funcţionare a creierului;

- Colesterolul asigură dezvoltarea şi buna funcţionare a celulelor din corpul uman etc.;

- Oul este un aliment săţios, deci ar trebui inclus în orice dietă alimentară pentru că ajută la scăderea în greutate;

- Cantitatea de grăsimi saturate nu este atât de mare (aproximativ o treime dintr-un ou), deci ar trebui să se renunţe la mitul conform căruia ouălele cresc drastic nivelul de colesterol rău, implicând diverse boli. Oul este un aliment foarte important, cu proteine complexe, ce trebuie să fie inclus în orice regim alimentar, doar cu supraveghere mai mare şi o reţetă exactă în cazul în care persoanele au deja boli cardiovasculare sau diabet.

- Ouălele ar trebui consumate fierte (ou fiert moale). Ouăle fierte tari sau omleta se vor digera mult mai greu. De asemenea, ar trebui evitate ouălele prăjite, având în vedere că se adaugă şi ulei, iar compuşii toxici sunt greu de digerat;

- Când se depozitează în frigider, ouălele nu se spală. Însă, înainte de gătire, este recomandat ca ele să fie spălate;

- Cele mai bune sunt ouălele organice şi de ţară, nu cele industriale/găsite în supermarket-uri. Din prima categorie, acestea provin de la găini care au fost crescute cu hrană naturală şi sănătoasă, fără concentrate, antibiotice, hormoni de creştere;

- Culoarea cojii nu este importantă. Un ou este mai închis ori deschis, în funcţie de penajul păsării;

- Raţa, gâsca, bibilica etc. au ouă la fel de bune, însă ele pot fi infectate mai uşor cu Salmonella;

- Cele mai bune ouă sunt cele de găini sau de prepeliţă;

- Gălbenuşul de un galben intens sugerează că pasărea a mâncat sănătos, dar nu furnizează neapărat mai multe beneficii organismului decât gălbenuşul mai pal;

- Cele mai bune ouă de găină sunt cele provenite de la găinile de vârstă intermediară;

- Ouălele de prepeliţă sunt şi ele foarte populare şi sănătoase. Faţă de cele de găină, conţin mai multe proteine, calciu, fier, magneziu, fosfor, zinc, complexul vitaminic B etc. În schimb, au şi câteva minusuri în comparaţie cu cele de găină: acizi graşi saturaţi, vitamina D, luteină, fluor, glucide, furnizează mai multă energie şi au mai multe lipide;

- Ar fi de evitat să fie consumate crude pentru a scădea riscul infectării cu Salmonella. Persoanele diabetice, cu boli cardiovasculare, copiii, femeile însărcinate şi bătrânii trebuie să fie mai atenţi la consumul de ouă;

- Ouălele se scufundă în apă sărată pentru a le fi verificată prospeţimea (acasă): ouălele de o zi vor cădea la fund, în timp de cele de 5 zile vor pluti.

Sursa: