Efectele nocive ale consumului excesiv de sucuri acidulate

An de an, oameni din întreaga lume, în special din ţările cu venituri mici, între care şi România, se sting din cauza unor patologii cum sunt diabetul, bolile cardiovasculare şi cancerul, un factor major de risc fiind consumul de băuturi carbogazoase şi dulci, care conţin cantităţi impresionante de zahăr. Aşa arată prima cercetare globală detaliată asupra impactului acestor băuturi, publicată în revista americană „Circulation”.
Astfel, consumul excesiv de sucuri acidulate prezintă trei inconveniente majore: zahărul, cofeina şi aciditatea, la care se adaugă chimicalele şi conservamţii, toate având efecte nocive asupra organismului.
Iată, aşadar, câteva dintre efectele negative notabile ale consumului excesiv de sucuri acidulate!
Efectele nocive ale consumului excesiv de sucuri acidulate - afectează dantura şi sistemul osos
Iată un mic experiment! Consumaţi sucurile preferate şi fiţi atenţi la efectul acestora asupra dinţilor. Nu-i aşa că vă simţiţi dinţii uşor strepeziţi? Este efectul acizilor corozivi pe care îi conţin şi care atacă smalţul dinţilor. Împreună cu zahărul, aceştia formează combinaţia perfectă pentru carierea dinţilor. Acelaşi efect îl au şi asupra oaselor.
Corpul nostru încetează să mai „construiască” oasele aproximativ la vârsta de 30 de ani. După această vârstă, oasele încep să se dizolve, întreg procesul depinzând însă şi de aciditatea mâncării pe care o consumăm.
Calciul dizolvat se depune în artere (ateroscleroză) şi în diverse organe (în rinichi, rezultatul este formarea pietrelor renale). Pentru a neutraliza un pahar de răcoritoare sintetică trebuie să beţi aproximativ 25 de pahare de apă plată.
Efectele nocive ale consumului excesiv de sucuri acidulate - favorizează apariţia pietrelor la rinichi
Specialiştii de la Spitalul de Femei ,,Brigham” din Boston, SUA, au descoperit că sucurile acidulate îndulcite cu zahăr cresc seminificativ riscul de apariţie a pietrelor la rinichi, în timp ce cafeaua, ceaiul sau sucul proaspăt de portocale reduc acest risc.
,,Rezultatele cercetării au evidenţiat faptul că există o legătură directă între băuturile carbogazoase, cele îndulcite cu zahăr, şi apariţia pietrelor la rinichi. Rezultatele obţinute ne pot ajuta la implementarea de noi strategii prin care medicii îi pot informa pe pacienţii lor de acest risc şi băuturile care ar trebuie evitate”, a afirmat Pietro Manuel Ferraro, coautorul studiului şi medic la Universitatea ,,Sacred Heart” din Roma, Italia.
Efectele nocive ale consumului excesiv de sucuri acidulate - grăbesc procesul de îmbătrânire
Toate băuturile acidulate conţin fosfaţi sau acizi fosforici, un acid ,,viclean", ce dă băuturilor acidulate acea aromă plăcută, care te determină să bei din ce în ce mai mult. Deşi există în multe alimente, precum carne şi produse lactate, prea mult acid fosforic duce la apariţia problemelor de rinichi şi a osteoporozei, la pierderea masei musculare şi chiar la grăbirea procesului de îmbătrânire, potrivit studiilor efectuate de-a lungul timpului.
Efectele nocive ale consumului excesiv de sucuri acidulate - pot cauza apariţia cancerului
Colorantul de caramel folosit în băuturile de tip cola conţine două chimicale cancerigene, care ar trebui interzise, întrucât cresc riscul de cancer în cazul persoanelor care beau în mod constant băuturi acidulate.
,,Spre deosebire de caramelul făcut în casă prin topirea zahărului în oală, colorantul artificial din cola este obţinut prin reacţia dintre zaharuri şi amoniac sau sulfiţi, în condiţii de temperatură şi presiuni ridicate”, susţin reprezentanţii Centrului pentru Ştiinţă în Interes Public (CSIP).
Efectele nocive ale consumului excesiv de sucuri acidulate - afectează sistemul nervos
Unul dintre ingredientele comune sucurilor este uleiul vegetal brominat. Acesta este folosit cu scopul de a îmbunătăţi aroma multor sucuri pe bază de citrice, însă în organism este extrem de nociv. Pe lângă faptul că poate dăuna ficatului, testiculelor, glandei tiroide, inimii şi rinichilor, uleiul vegetal brominat poate cauza pierderi ale memoriei şi afecţiuni ale sistemului nervos.
Efectele nocive ale consumului excesiv de sucuri acidulate - anemie şi oboseală cronică
Acizii corozivi, esenţele sintetice, zahărul, coloranţii din băuturile răcoritoare sintetice utilizează pentru digestia şi integrarea lor în viaţa organică enzime, vitamine, hormoni şi minerale, pe care le iau din corpul nostru cu preţul anemiei şi al oboselii cronice.