De ce ar trebui să renunţi la pâinea albă

1 2 jpg jpeg

Pâinea cea mai sănătoasă trebuie să conţină doar apă, făină şi sare. Toţi nutriţioniştii sunt unanim în favoarea pâinii integrale din grâu, orz, ovăz. Iată, aşadar, 4 motive pentru care ar trebui să renunţi la consumul de pâine albă!

Nu conţine nutrienţi

Morăritul modern sărăceşte mult acest tip de pâine, pentru că produce doar făină albă, prin eliminarea a două componente esenţiale ale bobului de grâu (germen şi cortex).

Prin înlăturarea acestor două părţi ale bobului, se elimină, de fapt, dintr-o singură mişcare, tocmai enzimele, vitaminele şi mineralele, inclusiv fierul, cobaltul, cuprul, zincul, manganul şi molibdenul. Unele dintre acestea nu se găsesc decât în cerealele integrale.

Prea multă sare

Majoritatea tipurilor de pâine - şi în special cea procesată, pe care o cumperi de la supermarket - conţin foarte multă sare. Bineînţeles, consumată cu moderaţie, pâinea albă nu este nocivă pentru sănătate.

Îngraşă

Pâinea albă conţine grăsimi vegetale hidrogenate realizate prin transformarea grăsimilor lichide, adică a uleiurilor, în grăsimi solide prin folosirea unor substanţe chimice la temperaturi foarte mari. Acestea fac pâine mai pufoasă, îngreunează apariţia mucegaiului, astfel că pâine rezistă mai mult timp.

Acestea sunt foarte periculoase, deoarece cresc colesterolul rău, provoacă diabet şi obezitate.

Zahărul ajută pâinea să crească frumos şi dă un gust dulce plăcut. Drojdia se hrăneşte cu zahăr, de aceea pâinea arată aşa pufoasă şi bună. Este totuşi o problemă, căci zahărul este vinovat de apariţia multor boli grave, inclusiv cancer şi diabet. Pe etichetă zahărul mai apare şi ca dextroză sau glucoză.

Nu conţine fibre

Un alt neajuns al acestui tip de pâine este numărul mic al fibrelor alimentare şi a vitaminelor. De aceea, apariţia celor mai multe cancere de colon este legată de consumarea în cantităţi mari a pâinii albe. În schimb, este singurul tip îmbogăţit cu calciu, un mineral indispensabil corpului, şi, de aceea, este indicat în special copiilor şi bătrânilor.