Cum îţi afectează sănătatea băuturile energizante

1 2 jpg jpeg

În general, aceste băuturi energizante se adresează persoanelor care au nevoie de un surplus de energie în timpul unor perioade epuizante din punct de vedere fizic sau mental, cum ar fi sportivii, de exemplu.

Totu┼či, numeroase studii au asociat diferite afec┼úiuni cardiovasculare cu consumul zilnic de b─âuturi energizante.

De ce sunt nocive b─âuturile energizante

B─âuturile energizante combin─â substan┼úe precum cofein─â, aminoacizi (taurina), carbohidra┼úi (cum ar fi glucuronolacton─â, o subtan┼ú─â tonic─â sintetic─â), vitamine (complexul B) ┼či extracte din plante medicinale (guarana ┼či ginseng).

O singur─â doz─â din aceast─â b─âutur─â este echivalentul a patru ce┼čti de cafea la filtru, dou─â espresso, aproximativ patru cutii de cola sau ┼čase ce┼čti de ceai.

O persoan─â s─ân─âtoas─â poate consuma ├«ntre 100 ┼či 300 de mg de cofein─â zilnic ┼či un maximum de 400 de mg.

Dozele mari de energizante nu pun în pericol sănătatea, exceptând situaţiile când sunt combinate cu alcool, deoarece pot afecta sănătatea ficatului. În caz de supradoză, sunt posibile efecte secundare precum tahicardie, agitaţie psiho-motorie, nervozitate, tulburări de somn sau depresie.

Totu┼či, dac─â o persoan─â consum─â mai mult de dou─â doze de b─âutur─â energizant─â zilnic, tensiunea arterial─â ┼či glicemia pot cre┼čte ├«n mod semnificativ.

De asemenea, persoanele care fac sport trebuie s─â ┼čtie c─â aceste b─âuturi con┼úin cofein─â, un bun antidiuretic. Astfel, consumul acestor b─âuturi ┼či exerci┼úiile fizice pot duce la pierderi importante de ap─â.

Băuturile energizante au fost interzise în ţări precum Franţa, Danemarca, Norvegia sau Uruguay, ele fiind comercializate doar în farmacii deoarece sunt considerate medicamente.