Cum alegem corect bananele

1 2 jpg jpeg

Aceste fructe exotice şi gustoase, care sunt şi foarte sănătoase, sunt preferate în special de sportivi şi de persoanele care depun mult efort fizic. De altfel, bananele conţin multe vitamine cum este acidul folic, vitamina C, A, E, B6, dar şi minerale precum potasiul, sodiul, fierul, calciul, magneziul, cobaltul, fosforul, zincul, cromul, plus fibre şi proteine.

Nu în ultimul rând, consumul de banane ajută la reglarea tranzitului intestinal, aceste fructe reprezintă un diuretic natural, acţionează ca energizante în momentele de suprasolicitare fizică şi intelectuală şi sunt recomandate în alimentaţia zilnică a femeilor, deoarece le protejează împotriva osteoporozei.

Însă, de ce criterii trebuie să ţinem cont atunci când alegem bananele? Să fie verzi sau coapte? Iată, aşadar, cum să alegem corect bananele şi beneficiile lor!

Cum alegem corect bananele - banane verzi sau crude?

În stare crudă, bananele se prepară termic sau sub formă de făină, sunt alternative alimentare pentru persoanele alergice la gluten. Amidonul din bananele crude ajută la reglarea nivelului de glicemie, la menţinerea greutăţii corpului şi reducerea nivelului colesterolului din sânge. De asemenea, amidonul are rolul de a menţine sănătatea colonului, astfel îmbunătăţind starea digestivă. În plus, consumul regulat de banane verzi îmbunătăţeşte secreţia de insulină.

Atât bananele coapte, cât şi cele verzi sunt surse bogate în potasiu, minerală ce contribuie la menţinerea presiunii arteriale normale şi a sănătăţii rinichilor şi inimii.

Bananele verzi conţin şi vitamina B6, care menţine masa musculară şi corporală, deci contribuie la menţinerea unei greutăţi corporale echilibrate. Un alt plus al bananelor verzi este conţinutul bogat de vitamina C, un puternic antioxidant care combate infecţiile din organism şi îl protejează în acelaşi timp.

Totodată, bananele verzi sunt foarte bogate în fibre alimentare, acestea având rolul de reglare a proceselor digestive, inducerea stării de saţietate şi reducerea riscului de diabet sau boli cardiovasculare. Mai mult, ajută la îndepărtarea balonării şi crampelor abdominale.

Beneficiile consumului de banane nu se opresc aici: ajută la remedierea problemelor legate de insomnie şi stres, luptă împotriva hipertensiunii arteriale, favorizează tratamentul ulcerului gastric, au capacitate de a împiedica formarea bacteriilor care pot cauza apariţia ulcerului.

Banana stimulează producţia de hemoglobine în sânge, fiind excelente pentru persoanele care suferă de anemie, dar şi în perioada de sarcină, fiind totodată bogată în acid folic.

Cum alegem corect bananele - în funcţie de nuanţele lor

Culoarea verde închis a bananelor indică faptul că au fost culese din arbore, iar verdele deschis indică faptul că au fost încărcate pe vapor. Pentru iubitorii de banane verzi, aceştia ar trebui să le aleagă pe cele de culoare verde închis.

Dacă banana este galbenă şi are pete verzi, înseamnă că nu este foarte coaptă, deci nici foarte dulce.

Banana îngălbenită complet sugerează că este mai digerabilă datorită faptului că amidonul din ea se transformă în zahăr şi este uşor de asimilat pentru organism.

Bananele cu pete negre şi maro pe coajă conţin un ingredient care distruge celulele tumorale, susţin oamenii de ştiinţă japonezi. Cu cât este coaja mai întunecată şi mai pătată, cu atât sunt mai puternice componentele antitumorale.

Mai mult, după o noapte lungă, însoţită de câteva pahare de alcool, bananele s-au dovedit un aliat excelent în lupta împotriva mahmurelii.

O banană medie conţine 110 calorii, este bogată în potasiu, mangan, vitaminele B6 şi C. Bananele nu conţin colesterol şi grăsimi, iar pasate, pot servi drept un substitut pentru ulei. S-a demonstrat că este mai indicat consumul unei banane în locul unei băuturi energizante.

Medicii recomandă o banană înainte de culcare pentru un somn mai bun. Consumul zilnic al acestui fruct ajută la creşterea imunităţii, deosebit de importantă în perioada răcelilor şi virusurilor gripale.

Bine de ştiut este faptul că marile corporaţii cresc banane în condiţii nu prea umane, fiind stropite cu pesticide şi alte substanţe toxice. Aşadar, bananele din supermarketuri nu sunt cea mai bună opţiune, căutaţi neapărat un producător autohton de banane.