Cele mai s─ân─âtoase uleiuri pentru salate

1 2 jpg jpeg

├Än schimb, salatele hr─ânitoare ┼či gustoase nu pot lipsi dintr-o alimenta┼úie echilibrat─â, mai ales ├«n acest sezon. ├Äns─â legumele nu sunt singurele ingrediente care ├«ncadreaz─â acest fel de m├óncare ├«n categoria alimentelor s─ân─âtoase, ci ┼či uleiul folosit pentru a ad─âuga un plus de savoare.

Iat─â, a┼čadar, ce uleiuri sunt recomandate pentru prepararea salatelor!

Cele mai s─ân─âtoase uleiuri pentru salate: ulei de m─âsline

Uleiul de m─âsline extravirgin, foarte bogat ├«n polifenoli, antioxidan┼úi care sunt asocia┼úi cu o s─ân─âtate cardiac─â optim─â, se folose┼čte ├«n salate sau ├«n loc de unt pentru coacere. Nu este recomandat─â folosirea uleiului de m─âsline la pr─âjit, ├«ntruc├ót acesta ├«┼či pierde propriet─â┼úile.

Cele mai sănătoase uleiuri pentru salate: ulei din seminţe de in

Uleiul de in este foarte s─ân─âtos dac─â este folosit ├«n salate. Este cea mai bun─â alternativ─â de a lua Omega 3, pentru persoanele care nu consum─â pe┼čte.

Semin┼úele de in con┼úin gr─âsimi Omega 3 ┼či acid linoleic alfa, care aduce multe beneficii organismului. Nu se folose┼čte deloc pentru pr─âjeli sau sot─âri.

Uleiul de in are un termen de valabilitate de doar c├óteva s─âpt─âm├óni ┼či se p─âstreaz─â la frigider.

Cele mai s─ân─âtoase uleiuri pentru salate: ulei de porumb

Speciali┼čtii sus┼úin c─â uleiul din germeni de porumb se num─âr─â printre cele mai indicate uleiuri pentru salate. Iar acest lucru se datoreaz─â nu doar gustului aparte, ci ┼či faptului c─â are un con┼úinut ridicat de vitamina E, ajut├ónd la fortifierea sistemului imunitar ┼či la ├«ncetinirea procesului de ├«mb─âtr├ónire.

Se recomand─â consumul a maximum 30 ml de ulei de porumb pe zi.

Cele mai sănătoase uleiuri pentru salate: ulei din seminţe de dovleac

Acest ulei se remarc─â printr-o culoare ┼či arom─â aparte, fiind bogat ├«n acizi gra┼či Omega 3 ┼či Omega 6, precum ┼či o cantitate important─â de zinc.

Din p─âcate, uleiul din semin┼úe de dovleac ├«┼či pierde din valoarea nutri┼úional─â la temperaturi ├«nalte, astfel c─â el poate fi folosit mai degrab─â ca dressing pentru salate.

Cele mai sănătoase uleiuri pentru salate: ulei din sâmburi de strugure

Acest ulei de culoare galben pal a fost desemnat recent ca fiind ideal pentru consum dooarece protejeaz─â inima ┼či este bogat ├«n vitamina D. Uleiul are o arom─â relativ neutr─â ┼či poate fi folosit de persoanele care ├«┼či doresc s─â sl─âbeasc─â.

Spre deosebire de alte uleiuri, cel din seminţe de struguri are o textură diferită, astfel că la salate trebuie adăugat în cantităţi moderate, nu mai mult de trei linguri.

Cele mai s─ân─âtoase uleiuri pentru salate: ulei de nuc─â

Acest tip de ulei este considerat a fi mai s─ân─âtos dec├ót cel de porumb sau de floarea-soarelui. Ideal este s─â folose┼čti numai ulei de nuc─â presat la rece ┼či s─â-l p─âstrezi la temperaturi sc─âzute, ferit de lumin─â.

Uleiul de nuc─â nu este recomandat pentru gatit deoarece temperaturile ├«nalte distrug aroma sa delicat─â. Se folose┼čte ├«n combina┼úie cu o┼úetul balsamic ┼či este ideal pentru salatele de ┼úelin─â, morcovi sau rucola.