Cele mai sănătoase sortimente de sare

Un adult fără probleme de sănătate are nevoie zilnic de şase grame de sare, conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, iar Asociaţia Cardiologilor americani recomandă între 3-6 grame de sare pe zi.
Organismul are nevoie de sare, aşa cum are nevoie de vitamine şi alte minerale, însă efectele negative asupra sănătăţii apar datorită unui anumit tip de sare şi anume sarea de masă iodată artificial.
Iată câteva dintre cele mai sănătoase tipuri de sare pe care le poţi introduce în alimentaţie!
Sarea de mare
Sarea de mare se obţine prin evaporarea apei sărate de mare, fiind un tip de sare benefic organismului. Ea este naturală, sănătoasă, iar ionii din compoziţia sării de mare ajută la menţinerea echilibrului hormonal şi la îmbunătăţirea reacţiilor chimice din organism.
În plus, sarea de mare este bogată în minerale, în special în sodiu, potasiu, iod, fier, magneziu, zinc. Datorită mineralelor din sarea de mare, aceasta devine baza sănătăţii sistemului nervos şi cardiovascular.
Sarea de mare sau orice alt tip de sare naturală se alege în funcţie de aspect. Trebuie menţionat, de asemenea, că nici o sare naturală nu este pur albă. O sare albă sigur este procesată, chiar dacă pe ambalaj scrie „sare de mare” şi eventual „naturală”. Optează pentru o sare grunjoasă, de culoare cenuşie. De asemenea, sarea naturală nu conţine anti-aglomeranţi, prin urmare este normal să fie tare, să se despartă în bulgăraşi sau să se topească în condiţii de umiditate crescută.
Sarea de Himalaya are efecte terapeutice
Cristalul roz ce provine din Munţii Himalaya s-a format în urmă cu aproximativ 200 de milioane de ani, în straturi de sare de mare cristalizată acoperite de lavă. Tocmai de aceea, sarea de Himalaya este considerată cea mai curată şi benefică sare, fiind neatinsă de poluare.
Pe lângă substanţele benefice conţinute, sarea roz este recunoscută pentru faptul că structura ei înmagazinează energie vibratorie (hidroelectrică), ceea ce ajută la mărirea randamentului.
Impresionant este că sarea roz de Himalaya conţine aceleaşi 84 de minerale şi oligoelemente care sunt găsite în corpul uman, printre care clorura de sodiu, sulfatul de sodiu, calciu, potasiu şi magneziu.
Consumul de sare de Himalaya are multiple beneficii pentru organism: ajutor pentru sănătatea vasculară, sprijin pentru plămâni sănătoşi şi o bună funcţie respiratorie, favorizarea unui echilibru stabil al pH-ul ui intracelular, reducerea semnelor de îmbătrânire, favorizarea unui somn sănătos, creşterea libidoului, prevenirea crampelor musculare, sporeşte hidratarea, întăreşte oasele, micşorează presiunea sanguină, îmbunătăţeşte circulaţia sanguină şi detoxifiaza corpul de metalele grele.
Sarea pe bază de clorură de potasiu pentru persoanele hipertensive
Sarea pe bază de clorură de potasiu este o alternativă pentru persoanele care au nevoie de o dietă hiposodată, în hipertensiune, de exemplu. Potasiul este un element necesar organismului, fiind implicat în reglarea tensiunii arteriale şi pentru corecta funcţionare a sistemului muscular. Este bine ca sarea cu potasiu să fie prescrisă de medic, pe baza unor analize. De asemenea, sarea de bucătărie poate fi înlocuită cu cea de mare, considerată superioară primei din punctul de vedere al componenţilor (iod, săruri, micro şi macroelemente).