Cele mai sănătoase obiceiuri alimentare din jurul lumii

1 2 jpg jpeg

Obiceiurile alimentare fac şi ele diferenţa între statele lumii, astfel că dacă în Japonia rata obezităţii este foarte mică, America se confruntă cu această problemă care se agravează pe zi ce trece. Cum informaţia şi uşurinţa de a călători a devenit ceva foarte uşor de obţinut, există obiceiuri alimentare extrem de sănătoase. Iată câteva dintre cele mai sănătoase obiceiuri alimentare din jurul lumii.

Cele mai sănătoase obiceiuri alimentare din jurul lumii – Asia, cel mai sănătos continent din punct de vedere alimentar

Cel mai mare şi cel mai populat continent, Asia, are şi cele mai multe obiceiuri alimentare sănătoase. Dacă ne gândim la Japonia, aceştia au cele mai bune mâncăruri, precum fructe de mare, peşte, legume. Peştele crud, bine cunoscutul sushi, este una dintre cele mai sănătoase mâncăruri pentru om, iar orezul este un alt ingredient extrem de important pentru sănătatea organismului. Dar ceea ce este deosebit în ceea ce priveşte obiceiurile alimentare ale japonezilor este arta de a decora mâncarea, bento. Asta însemnă că japonezii tratează mâncatul cu mare seriozitate, ei au înţeles de secole că eşti ceea ce mănânci.

Fraţii japonezilor, chinezii, se pot lăuda şi ei cu obiceiurile alimentare sănătoase, căci şi ei respectă foarte mult mesele, pe care le aranjează cu atenţie. Mai mult, beţişoarele cu care mănâncă au mai multe beneficii, precum ajută la digestie, mâncatul lent şi mestecatul bine face ca mâncarea să nu se depună unde nu trebuie. De fapt, a mânca încet înseamnă a urmări acest proces complex şi a ajuta corpul să ia atât cât îi trebuie.

India se bucură de multe obiceiuri alimentare excelente, dar poate cea mai importantă este faptul că bucătăria indiană este extrem de condimentată. Condimentele lor, precum turmericul, curry-ul, ardeiul roşu şi ghimbirul, sunt aliaţi de bază în lupta contra multor afecţiuni grave, cum sunt bolile cardiovasculare sau cancerul. Inspiră-te, aşadar, din bucătăria indiană pentru mese sănătoase şi uşoare.

O altă ţară din acest continent minunat, în care obiceiurile alimentare sunt extrem de sănătoase, este şi Singapore. Aici mesele sunt pregătite doar din legume şi peşte, iar dulciurile sunt înlocuite de fructe exotice delicioase. Mai sănătos de atât nu există. În Tailanda mâncărurile foarte iuţi nu te lasă să înfuleci prea mult, iar din cauza asta seara ţi se face foarte sete şi nu vrei decât să bei apă.

Cele mai sănătoase obiceiuri alimentare din jurul lumii – Brazilia, mese pentru menţinerea siluetei

Brazilia este şi ea pe lista ţărilor cu obiceiuri sănătoase, asta pentru că din dieta lor zilnică nu lipseşte orezul şi fasolea, două ingrediente foarte importante pentru păstrarea siluetei şi frumuseţii. Fasolea este foarte bogată în fibre, carbohidraţi şi antioxidanţi, iar orezul vine cu un aport mare de aminoacizi esenţiali, ceea ce fac să fie mâncarea perfectă.

Pasiunea pentru mâncarea puţină şi bună este o tradiţie franţuzească, iar francezii ştiu că mâncarea trebuie să fie delicioasă, dar să nu se exagereze. Când iubeşti mâncarea, iubeşti să o aşezi frumos în farfurie, să alegi doar produse delicioase, proaspete şi sănătoase. Acestea este şi secretul Franţei, care ştie că orice masă sănătoasă este însoţită de un pahar de vin roşu de cea mai bună calitate. De aceea francezii nu sunt obezi, nu dezvoltă boli de inimă şi sunt veşnic veseli.

Unii dintre cei mai longevivi oameni de pe planetă se află pe ţărmul mării Mediterane, în Grecia, ţara măslinilor. Mesele lor bogate în peşte, legume, fructe, grăsimi vegetale precum este uleiul de măsline fac din obiceiurile lor alimentare adevărate surse de inspiraţie pentru întreaga lume. Tot aici trebuie amintită şi Croaţia, vecina Greciei, care şi ea împărtăşeşte aceleaşi obiceiuri alimentare sănătoase. Aici rata obezităţii şi a celor care se îmbolnăvesc de inimă este foarte mică.

Cele mai sănătoase obiceiuri alimentare din jurul lumii – obiceiurile alimentare vechi româneşti

Învaţă de la ţările unde consumul de carne se face în anumite limite, acestea sunt cele mai sănătoase ţări din punct de vedere alimentar. România nu se bucură de prea multe obiceiuri alimentare sănătoase, dar asta nu înseamnă că nu dispunem de câteva obiceiuri străvechi demne de urmat. Străbunicii noştri ţineau cu stricteţe zilele de post de miercuri şi vineri şi toate perioadele de post de peste an. Postul înseamnă curăţire trupească şi sufletească, iar ei ştiau că un aliment dăunător pentru organism era carnea, pe care o consumau numai în zilele de sâmbătă şi duminică şi în marile sărbători. Mesele lor erau bogate în legume şi fructe proaspete şi lactate la fel de proaspete.