Cele mai sănătoase măsline

1 2 jpg jpeg

Măslinele sunt perfecte pentru aperitivele gustoase, ele nu trebuie să lipsească din alimentaţia noastră. Se cunosc efectele benefice ale măslinelor şi uleiului de măsline pentru funcţionarea bună a organismului, pentru păstrarea unei pieli fine şi elastice şi pentru tratamentul părului.

Cele mai sănătoase măsline – diferenţa de culoare la măsline

Dar care dintre măslinele de pe piaţă sunt cele mai sănătoase. În primul rând, toate tipurile de măsline gata pentru a fi consumate sunt de fapt murate, înmuiate în apă sau ulei sau ambalate în sare, căci cele crude nu sunt comestibile. Cât despre culorile lor, măslinele verzi sunt culese din pom când sunt încă necoapte, în timp ce cele negre sunt lăsate mai mult în pom. De aceea gustul lor este mai puţin amar şi au o textură mai moale, deoarece au fost lăsate mai mult la copt. Măslinele maro se obţin din măslinele verzi puse în saramură.

Cele mai importante tipuri de măsline, preparate printr-o varietate de metode şi ambalate pentru a fi vândute se găsesc şi la noi în ţară. Cele mai cunoscute sunt kalamata, originare din Grecia şi sunt măsline negre culese la maturitate şi băgate în apă cu sare.au o aromă puternică şi sunt considerate printre cele mia bune. Pot fi de diverse culori şi au coaja uşor încreţită.

Cele mai sănătoase măsline – tipuri de măsline sănătoase

Manzanilla, care sunt măsline verzi originare din Spania, vândute de obicei fără sâmburi, umplute cu diverse, sunt ambalate cu sare şi suc lactic. Picholine sunt cele din Franţa, maro şi uşor sărate, care de obicei se sărează cu acid citric. Nicoise sunt măsline negre din Franţa cu aromă puternică ce se vând deseori cu tot cu frunze şi aromate cu ierburi.

Apoi, mai sunt diverse soiuri de măsline originare din Italia, conservate de obicei în sare cu ulei de măsline sau în oţet sau cu diferite ierburi sau condimente, precum rozmarinul. Soiuri precum Ponentine, Lugano, Gaeta sau Liguria.

Măslinele verzi sunt mai sănătoase decât cele negre, datorită indicelui glicemic mai mic. De altfel, măslinele verzi au mai puţine calorii. Sunt surse importante de potasiu, fier, cupru, complexul de vitamine B, vitamina E, Omega 9. Măslinele conţin grăsimi sănătoase, care ajută la creşterea colesterolului bun şi reducând riscul arterosclerozei.

Cele mai sănătoase măsline – de ce trebuie consumate măslinele sănătoase

Consumul măslinelor trebuie controlat, deoarece conţin cantităţi mari de sodiu, care poate provoca anumite dereglări, precum stări de agitaţie sau stări maniacale. Este bine de ştiut că măslinele şi uleiul de măsline sunt laxative naturale excelente şi personale cu probleme ar trebui să consume regulat. Consumul regulat de măsline verzi a fost asociat cu scăderea riscului dezvoltării cancerului de sân.

În plus, ţările unde consumul de măsline şi ulei de măsline este ridicat, au locuitori care se îmbolnăvesc mult mai rar de inimă sau cancer. Ţări ca Grecia, Spania sau Croaţia se bucură de un regim mai sănătos datorită măslinilor. Se mai ştie şi faptul cp acestea protejează venele şi arterele, coboară hipertensiunea, previn apariţia cheagurilor periculoase şi alungă bolile grave atunci când sunt consumate cu regularitate.