Cele mai sănătoase condimente

2 jpg jpeg

Condimentele dau gust mâncărurilor, băuturilor şi altor preparate din bucătărie. În plus, ele sunt extrem de sănătoase şi au fost folosite de secole pentru menţinerea unei stări de sănătate şi vitalitate. Iată câteva dintre cele mai sănătoase condimente, care nu trebuie să îţi lipsească din bucătărie, ele sunt adevărate medicamente naturale.

Cele mai sănătoase condimente – aurul indian, cel mai sănătos condiment din bucătărie

Turmericul este denumit şi “aurul indian”, datorită proprietăţilor sale uimitoare: este un antiinflamator comparabil cu cele de sinteză, precum ibuprofenul, despre care se ştie că are diverse efecte secundare; fluidizează sângele; previne şi tratează orice formă de cancer şi are rol important în reglarea sistemului imunitar, pe care îl face mai util în lupta cu bolile autoimune şi alergice. Acestea au fost descoperite în urma studiilor numeroase recente asupra curcuminei, principiul activ de bază din turmeric. Se utilizează în supe, orez, sosuri de casă şi dă o culoare galben intens foarte frumoasă.

Cele mai sănătoase condimente – hreanul, folosit pentru tratarea anemiei, dar şi în curele de slăbire

Un alt condiment folosit de secole de strămoşii noştri, dar care astăzi nu mai este la modă, din păcate, este şi hreanul. Acest condiment este incredibil de rezistent, creşte şi în perioadele secetoase, dar rezistă şi la temperaturi de minus 20-30 de grade. Este excelent pentru tratarea anemiei la copii. Rădăcina de hrean se taie rondele şi se acoperă cu miere. Siropul se administrează copiilor zilnic, câte o lingură. Tratează boli precum: bolile de stomac, de ficat, astmul şi chiar reumatism. Se poate face ceai din hrean pentru răceli şi gripe în anotimpul rece. De asemenea, cei care suferă de paradontoză, pot mesteca rădăcină de hrean zilnic, acesta măreşte afluxul de sânge la nivelul gingivitei.

Cele mai sănătoase condimente – ghimbirul şi piperul, cele mai sănătoase printre condimentele iuţi

Ghimbirul, un alt condiment minune, este cel mai bun remediu natural pentru stările de greaţă şi vomă, inclusiv cele din sarcină, date de răul de maşină sau de mare. Este tonic şi calmant al sistemului digestiv, ameliorează durerile reumatice şi este totodată şi anticancerigen. Se foloseşte în preparatele de peşte sau carne pentru o aromă deosebită, iute şi răcoritoare. Dar cel mai bine se foloseşte în ceaiuri, limonade, budinci sau prăjituri. De asemenea, ghimbirul este foarte bun pentru dezinfectarea apei. Apa nepotabilă se fierbe cu ă bucată de ghimbir tăiat mărunt timp de 5 minute, apoi se lasă 20 de minute. Se strecoară apa şi se bea fără probleme.

Piperul este mai nou folosit nu doar în bucătărie, dar şi în unele produse farmaceutice. Asta datorită proprietăţii sale remarcabile: creşte de mai multe ori absorbţia celorlalte substanţe prezente alături de el în tubul digestiv. În plus, este un tonic şi un dezinfectant excelent şi se poate folosi şi în diverse cocktailuri naturale foarte sănătoase.

Cele mai sănătoase condimente – cel mai bun hipoglicemiant din bucătărie, scorţişoara

Un alt condiment iubit de toată familia şi unul dintre cele mai sănătoase este scorţişoara. Aceasta joacă un rol deosebit de important în scăderea glicemiei. Persoanele cu diabet au un risc de două ori mai mare de a dezvolta ateroscleroză, care favorizează apariţia infarctului miocardic şi accidentului vascular cerebral. Studii recente au arătat că scorţişoara administrată în doze fracţionate de 1-6 grame pe zi, scade semnificativ valorile glicemiei, între 18-29% din valoarea iniţială şi 25-30% din valoarea iniţială a trigliceridelor. Scorţişoara se foloseşte deseori în deserturi, precum orez cu lapte, prăjituri de mere sau dovleac şi chiar în colivă.