Cele mai nesănătoase combinaţii alimentare

1 2 jpg jpeg

Iată, aşadar, câteva combinaţii nesănătoase de alimente pe care trebuie să le eviţi!

Cele mai nesănătoase combinaţii alimentare - carne cu carbohidraţi

Fiecare tip de aliment are timpul lui de digestie. Proteinele (carnea, nucile, brânzeturile, soia) stau cel mai mult în stomac pentru a fi digerate. În schimb, carbohidraţii (substanţe bogate în amidon, precum cartofi, paste sau orez) au nevoie de un timp mai scurt de digestie.

Dacă mâncăm proteine şi carbohidraţi la aceeaşi masă, cei din urmă vor rămâne blocaţi în tot acest timp în stomac şi vor fermenta, eliberând substanţe toxice pentru organism. Acelaşi lucru se întâmplă în cazul fructelor. Sunt alimentele care, consumate singure, se digeră cel mai repede, în 30-60 de minute.

Combinate cu proteine sau cu carbohidraţi, fermentează, putând produce şi alcool. Consumă fructele separat, dimineaţa sau ca gustări între mese, cu cel puţin 30 de minute înainte de masă şi cu cel puţin trei ore după masă.

Cele mai nesănătoase combinaţii alimentare - alimente acide cu carbohidraţi

Nutriţioniştii recomandă prudenţă în consumarea alimentelor acide, de tipul roşiilor sau al murăturilor.

Ele nu trebuie combinate cu carbohidraţi, pentru că aceştia se digeră mai greu în mediu acid. De asemenea, nu pune suc de lămâie peste salată dacă o mănânci în combinaţie cu proteine sau cu amidon, pentru că îngreunează digestia.

Cele mai nesănătoase combinaţii alimentare - carne cu lapte

Dacă tocmai ai mâncat o friptură şi apoi vrei să bei un pahar cu lapte ar fi bine să te opreşti. Laptele neutralizează mediul acid din stomac, necesar pentru digestia cărnii.

Evită şi combinaţiile de carne sau brânză cu nuci ori cu ouă, pentru că ar putea apărea indigestia. De altfel, laptele ar trebui consumat întotdeauna singur.

Cele mai nesănătoase combinaţii alimentare - cartofi copţi cu unt

Nu este bine să combini grăsimi saturate cu amidon, iar în această categorie se încadrează piureul, pâinea cu unt, macaroanele cu brânză, pâinea cu şuncă sau cartofii cu unt ori smântână.

Dacă vei face acest lucru, activitatea pancreasului scade şi, implicit, şi secreţia de insulină, crescând riscul apariţiei diabetului zaharat. Poţi consuma în schimb grăsimile cu proteine sau cu acizi.

Cele mai nesănătoase combinaţii alimentare - făinoase cu zahăr

Prăjiturile sunt delicioase, dar combinarea amidonului din făinoase cu zahăr, dulceaţă, miere, sirop sau chiar cu fructe dulci de tipul curmalelor, stafidelor sau smochinelor este contraindicată.

Pe lângă acţiunea nocivă asupra activităţii pancreasului, această asociere produce şi fermentaţie, favorizând apariţia arsurilor la stomac.

Cele mai nesănătoase combinaţii alimentare - cum să mănânci

Meniul tău zilnic trebuie să cuprindă citrice, legume cu frunze verzi, carne, peşte şi ouă, pentru a-ţi asigura necesarul zilnic de vitamine şi de minerale.

Una dintre mesele tale zilnice trebuie să fie alcătuită dintr-o sursă de proteine şi o salată de verdeţuri sau legume fără amidon, fierte la abur.

Carbohidraţii trebuie să-i consumi întotdeauna singuri, la o masă. Ideal ar fi să alegi făinoasele şi cerealele integrale şi să excluzi definitiv din dietă carbohidraţii procesaţi, precum pâinea albă, snacksurile, produsele de patiserie sau prăjiturile.

Consumă doar fructe proaspete, între mese, nu ca desert. Aceeaşi regulă se aplică şi în cazul laptelui dulce.