Cea mai bună oră pentru cină

1 2 jpg jpeg

În cazul mesei de seară, nutriţioniştii nu recomandă consumul de alimente seara târziu, întrucât acestea pot îngreuna digestia. Iată, aşadar, ora la care este indicat să servim cina pentru a ne menţine în formă!

Cea mai bună oră pentru cină - nu mai târziu de ora 20.00

Ora ideală pentru a lua masa de seară este cuprinsă în intervalul 18:00-18:30, mai ales că după ora 20:00, activitatea sistemului digestiv se reduce, noaptea au loc procese care ţin de partea de detoxifiere, de prelucrare şi asimilare a alimentului.

În ceea ce priveşte legătura dintre ora cinei şi importanţa acesteia din punctul de vedere al calităţii somnului, cel mai bine este să ne aşezăm la masă cu cel puţin două ore înainte de a ne culca, atfel riscăm să avem un somn agitat şi neodihnitor.

De asemenea, trebuie menţionat că la masa de seară nu trebuie recuperat tot ce am pierdut în timpul zilei. De exemplu, dacă am sărit masa de prânz dintr-un motiv sau altul, asta nu înseamnă că la cină putem să facem exces de calorii şi alimente greu digerabile. Acestea ar solicită metabolismul şi ar contribui la apariţia supraponderalităţii şi chiar a obezităţii, pentru că seara nu mai suntem activi decât o oră, maximum două.

Cea mai bună oră pentru cină - persoanele care suferă de apnee sau gastrită, ulcer şi reflux gastroesofagian

Persoanele care sforăie noaptea, cele care suferă de dispnee (greutate în respiraţie cauzată de unele boli cardiace sau respiratorii) sau apnee (oprire temporară a respiraţiei în somn) nu ar trebui să consume seara mâncăruri grele, băuturi alcoolice, apă carbogazoasă, băuturi carbogazoase, pentru că în mod cert vor avea parte de un somn agitat. De asemenea, persoanele care suferă de gastrită, ulcer, reflux gastro-esofagian nu ar trebui să abuzeze de alimente după ora 20:00.

Nu în ultimul rând, este recomandat ca cina să fie o masă bogată în proteine, carbohidraţi complecşi şi grăsimi bune. Această are un rol important deoarece pregăteşte organismul pentru un somn liniştitor. Se permite consumul de carne slabă şi se recomandă consumul de legume proaspete şi legume.