Ce se întâmplă când bei prea multă apă

1 2 jpg jpeg

Spoturile publicitare, sfaturile medicului, totul te îndeamnă să consumi cel puţin 2 litri de apă în fiecare zi. Ce nu ştiai însă este faptul că cantitatea de apă pe care trebuie să o bei zilnic se stabileşte în funcţie de greutatea ta, de starea de sănătate, de dietă şi de nivelul de activitate.

Astfel, nu vei putea consuma 2 litri de apă în condiţiile în care pe parcursul zilei ai mâncat foarte mult pepene, aliment ce conţine 92% apă.

Lipsa unui consum adecvat de lichide determină deshidratarea, care, în funcţie de gradul de severitate, duce la alterarea stării generale şi chiar la anumite afecţiuni mai grave.

Ce se întâmplă în organism atunci când consumăm apă în exces

Ei bine, apa pătrunde la nivelul celulelor, iar acestea îşi vor mări volumul. Se ştie faptul că în interiorul şi în exteriorul celulelor se menţine constantă o anumită compoziţie a mediului respectiv.

Însă atunci când lichidul extracelular (serul) este diluat datorită consumului mare de apă, el are tendinţa de a extrage sodiul din mediul intracelular, în încercarea de a se reechilibra. Pe măsură ce apa este ingerată în continuare, concentratia sodiului extracelular scade şi se ajunge la hiponatremie.

Hiponatremia se mai numeşte şi intoxicaţie cu apă şi este întâlnită în special în rândul bebeluşilor şi sportivilor.

Apar tulburări de somn

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Glasgow, ingerarea unei cantităţi mari de apă duce la tulburări ale somnului, oameni fiind nevoiţi să meargă mai des la toaletă.

Cantitatea recomandată de apă

Cantitatea recomandată de apă este aceea de 30-40 ml de apă pe kilogram. Astfel, o persoană cu o greutate de 50 de kg are ca necesar de apă 1,5 l iarna şi 2 l vara.

Doza letală de apă, dovedită prin experimente pe şoareci, este de 90 ml pe kg. Excesul de apă este aşadar situat între aceşti doi parametri. Diferă de la un organism la celălalt, dar depinde şi de efortul fizic.

Un semnal al unei ingestii excesive de apă este mersul la toaletă frecvent, adică aproximativ o dată la două ore, şi urina foarte deschisă la culoare.