Ce s─â m─ân├ónci seara ca s─â ai un somn lini┼čtit

1 2 jpg jpeg

Potrivit Institutului de Biomedicin─â ┼či Nutri┼úie din cadrul Universit─â┼úii din Helsinki, mesele bogate ├«n gr─âsimi sau carbohidra┼úi rafina┼úi pot provoca insomnie.

Iat─â, a┼čadar, ce leg─âturi importante exist─â ├«ntre regimul alimentar ┼či calitatea somnului:

- Melatonina (o molecul─â care regleaz─â ritmul somn-veghe ┼či un inductor natural al somnului), serotonina ┼či triptofanul, joac─â un rol vital ├«n calitatea somnului; - Astfel, organismul uman are nevoie de alimente bogate ├«n triptofan, ├«ntruc├ót acest aminoacid ajut─â la buna sintetizare a serotoninei ┼či a melatoninei, ├«n a┼ča fel ├«nc├ót ace┼čti hormoni s─â ajung─â p├ón─â la sistemul nervos; - Ideal ar fi ca ultima mas─â a zilei s─â fie luat─â cu cel pu┼úin 2 ore ├«nainte de a merge la culcare, pentru a digera corect alimentele ┼či nutrien┼úii s─â ajung─â ├«n fluxul de s├ónge; - Totodat─â, pentru ca ace┼čti compu┼či s─â ajung─â la creier, avem nevoie, ├«n egal─â m─âsur─â, ┼či de ├«ntuneric (se va evita folosirea smartphone-ului sau a PC-ului ├«nainte de ora de somn).

Alimente care te ajut─â s─â dormi bine:

Carne slab─â (pui sau curcan)

Acestea au un con┼úinut nu foarte ridicat de gr─âsimi ┼či se diger─â ceva mai repede. Mai mult, carnea de pui ┼či de curcan con┼úin triptofan, un aminoacid care permite sintetizarea serotoninei. Datorit─â acestui neurotransmi┼ú─âtor, organismul se va relaxa, fiind favorizat─â astfel apari┼úia somnului.

Salat─â de n─âsturel (unti┼čor)

├Än unele cazuri, salatele nu fac dec├ót s─â ├«ngreuneze digestia, mai ales dac─â adaugi legume, care provoac─â balonare ┼či gaze.

Totu┼či, unti┼čorul este o legum─â u┼čoar─â, gustoas─â ┼či mai ales bogat─â ├«n vitaminele C ┼či B9, acestea din urm─â av├ónd un rol important pentru ├«n relaxare ┼či stare de bine.

Cereale integrale

Cu un gust savuros de nuc─â, orezul ro┼ču este un orez integral, care poat─â s─â aib─â bob scurt, mediu sau lung, fiind astfel un deliciu culinar versatil. Con┼úine, de asemenea, fibre care ajut─â la cre┼čterea nivelului de serotonin─â.

De altfel, o alimenta┼úie care s─â cuprind─â ┼či cereale integrale este esen┼úial─â ├«n momentele de stres ┼či anxietate, datorit─â vitaminei B.

Legume în cantitate moderată

Preparatele din fasole sau maz─âre, de exemplu, reprezint─â o variant─â de cin─â u┼čoar─â ┼či s─ân─âtoas─â. Acestea sunt proteine vegetale f─âr─â colesterol, care ofer─â un aport interesant de vitamine (B1, B3, B6, B9 ┼či magneziu) ce regleaz─â sistemul nervos.

Anghinare

Anghinarea g─âtit─â u┼čor la abur, cu ulei de m─âsline ┼či un strop de suc de l─âm├óie, poate reprezenta o variant─â de cin─â u┼čoar─â. ├Än plus, anghinarea reduce colesterolul r─âu, metabolizeaz─â gr─âsimile ┼či ajut─â digestia.

O linguriţă de miere înainte de culcare

Unele persoane au obiceiul s─â bea ├«n fiecare sear─â un pahar de lapte cald cu miere, ├«nainte de somn. ├Än cazul ├«n care nu digeri bine laptele, po┼úi consuma mierea ca atare, aceasta av├ónd numeroase beneficii pentru ficat, precum ┼či ├«n normalizarea digestiei.

Este important de re┼úinut c─â, ├«n timpul somnului, organismul continu─â s─â ,,lucreze'', s─â sintetizeze ┼či s─â metabolizeze enzime