Ce legume sunt mai bune dacă le fierbi

1 2 jpg jpeg

Rădăcinoasele

Legumele rădăcinoase cum ar fi cartofii sau napii conţin o mulţime de fibre, precum şi vitamine. De asemenea, legumele rădăcinoase cu coaja mai închisă la culoare au mai multe beneficii pentru sănătate. Acestea se fierb cu tot cu coajă şi se decojesc, dacă este cazul, înainte de a fi consumate, aceasta fiind o modalitate foarte bună de a le menţine valoarea nutritivă.

Sparanghelul

Atunci când este gătit la abur, sparanghelul îşi va păstra toate calităţile miraculoase. Această legumă protejează inima dar şi sistemul nervos. Leguma se găteşte la abur pentru cel mult 10 minute.

Broccoli

Este o legumă frecvent consumată, iar cele mai recente studii au demonstrat că broccoli este mai hrănitor după ce a fost gătit la abur decât în forma sa brută. Leguma este o sursă excelentă de vitamina C şi este considerată o armă împotriva cancerului.

Morcovul şi roşia, mai bune fierte

Este cunoscut faptul că majoritatea legumelor şi a fructelor sunt mai sănătoase crude. Astfel putem „lua” cea mai mare parte din vitamine, care se păstrează nemodificate.

Din fructele şi legumele crude mai luăm antioxidanţi şi fitonutrienţi (substanţe capabile să încetinească procesul de îmbătrânire). Toate acestea se pot distruge prin preparare termică. Pe de altă parte, există legume care aduc mai multe beneficii dacă sunt gătite.

Betacarotenul din morcovi (precursor de vitamina A) se absoarbe de 10 ori mai bine dacă aceştia sunt fierţi.

O altă legumă ce nu trebuie să lipsească din alimentaţie şi pe care o putem consuma gătită este roşia. Licopenul, un antioxidant puternic, se asimilează mai bine dacă roşiile sunt fierte sau transformate în sos.

Cum le poţi prepara sănătos

Pentru a găti sănătos un aliment, trebuie să ţinem cont de conţinutul lui de apă, dar şi de cât de tare este dat focul.

Enzimele din alimente îşi pierd din eficacitate la mai puţin de 50 de grade Celsius, vitaminele, la 55 de grade, iar proteinele încep să-şi piardă valoarea la 70 de grade Celsius.

Gătite la o temperatură ridicată, substanţele nu doar că sunt distruse, ci pot forma altele, periculoase pentru organism. Este bine să evităm gătirea mâncărurilor la foc mic. Astfel vom distruge toţi nutrienţii din alimente!