Ce înseamnă să fii pescatarian? Dieta pe care și Harry Styles o ţine

Dieta pescatariană este destul de asemănătoare cu o dietă lacto-ovo vegetariană, numai că în cazul dietei pescatariene este permis peștele.

image

Harry Styles este pescetarian din 2017. ,,Nu consum carne” a dezvăluit artistul în cadrul unui interviu cu jurnalistul muzical Stephen Thompson. De altfel, Styles a spus că este pescetarian din 2017, după ce a încercat mâncărurile vegane pregătite de membrii trupei One Direction. De asemenea, îi place dieta pescatariană și susține că se simte mult mai bine de când a devenit pescetarian, informează greenmatters.com. Pe lângă alimentația pescetariană, Harry Styles adoră să facă pilates și meditează când are ocazia. De altfel, a practicat și înotul în apă rece.

Ce include dieta pescatariană și ce beneficii are

Regimul pescatarian este unul destul de permisiv. Pescatarienii pot alege între diferite tipuri de legume, fructe, cereale, semințe, nuci, fructe de mare, pește și pot consuma ouă și lactate. În schimb, dieta pescatariană exclude carnea de pui, vită, porc și carnea provenită de la animale vânate, scrie health.clevelandclinic.org.

Printre beneficiile dietei pescatariene se remarcă menținerea sănătății cardiovasculare, mai ales datorită consumului de pește bogat în acizi graşi Omega-3 EPA și DHA. ,,EPA și DHA sunt numiți acizi grași esențiali, deoarece corpul nu-i poate produce’’, spune dieticianul Anthony DiMarino. De asemenea, specialistul adaugă că prin consumul de pește se pot preveni hipertensiunea arterială, precum și alte boli cardiovasculare. ,,Consumul de acizi grași Omega-3 a fost asociat cu riscuri mai mici de hipertensiune arterială, cheaguri de sânge și moarte subită cardiacă’’spune dieteticianul Anthony DiMarino.

Alte beneficii ale dietei pescatariene sunt faptul că acest regim asigură sațietatea, poate reduce riscul de a dezvolta unele tipuri de cancer precum cel de pancreas, stomac, prostată și de plămâni. De asemenea, dieta pescatariană previne constipația și menține sănătatea tractului gastrointestinal.

Vezi şi: Care sunt cei mai sănătoşi peşti şi pe care să îi eviţi

Cui nu este indicată dieta pescatariană

Dieta pescatariană, în ciuda beneficiilor sale, poate facilita contaminarea cu mercur. Pești precum rechinul, sardinele și macroul conțin adesea cantități mari de mercur, motiv pentru care este indicat să-i eviți. De asemenea, dieta pescatariană poate cauza carențe de calciu, vitamina B12, fier, zinc și proteine. De aceea, este bine ca femeile gravide cele care alăptează și copii aflați în creștere să nu țină această dietă.

De Anca-Teodora Popa