Ce fructe să eviţi dacă vrei să slăbeşti
Fructoza, zahărul natural care le oferă fructelor gustul dulce, este cea care îţi păcăleşte corpul şi te face să acumulezi kilograme. Cum reuşeşte? Fructoza influenţează capacitatea organismului de a recunoaşte când este cu adevărat sătul. Acest factor te va face să mănânci mai mult şi creşte riscul de diabet şi rezistenţă la insulină.
Tocmai de aceea, specialiştii spun să avem grijă în ceea ce priveşte consumul de sucuri din fructe şi să nu facem excese, mai ales că au multe calorii şi pot cauza creşteri bruşte ale glicemiei.
Mănâncă struguri mai rar
Deşi sunt fructe sănătoase, strugurii au un conţinut extrem de mare de zahăr, care poate da naştere unui cerc vicios: vei avea tot mai multe pofte de ceva dulce şi îţi va fi din ce în ce mai greu să stai departe de dulceaţa lor. Dacă vrei să incluzi strugurii în dieta ta, trebuie să te asiguri că îi combini întotdeauna cu o proteină, cum ar fi o brânză cu puţine calorii pentru a-ţi menţine glicemia la un nivel stabil.
„Fructele pe care trebuie să le evităm atunci când vrem să scăpăm de kilograme sunt cele cu conţinut mare de glucide: prunele Renglote, ananasul, perele Bergamote, strugurii foarte dulci şi fructele uscate. Strugurii foarte dulci au multe calorii, care vin numai din glucoză. Dacă îi consumăm moderat, e în regulă. Curele exclusive însă nu sunt bune“, afirmă dr. Corina Zugravu, medic primar în nutriţie şi igiena alimentaţiei.
Sucurile de fructe sunt bogate în calorii
Poate crezi că sunt o variantă sănătoasă, dar sucurile din magazine ar putea fi numite „apă aromată cu zahăr“. Multe sucuri pe care le prepari acasă conţin atât de multă fructoză, încât cantitatea acesteia depăşeşte beneficiile pe care fructele în sine le-ar putea avea pentru organism.
Dacă vrei să te bucuri de gustul lor bogat, cel mai bine este să alegi fructe proaspete şi să le consumi întregi, nu sub formă lichidă. De asemenea, smoothie-urile pot afecta silueta. Într-adevăr, acestea conţin o mulţime de vitamine şi minerale benefice, pe care le adună din fructele şi legumele din care sunt preparate.
Dar cele mai multe smoothie-urile sunt, totodată, şi foarte bogate în calorii, mai ales dacă au în compoziţie iaurt sau lapte gras. Sunt o variantă bună dacă ai o zi plină şi eşti nevoită să sari peste o masă, dar dacă le consumi după masă, cel mai probabil vei observa că te-ai îngrăşat.
Compotul, de evitat
O altă variantă care te poate păcăli sunt fructele la conservă sau din compoturi. „Dacă suntem atenţi la calorii, putem să mâncăm din toate felurile (n.r. – fructe proaspete, din compot, deshidratate). Trebuie să nu uităm că la compot se adaugă zahăr şi că la fructele uscate s-a eliminat apa, deci densitatea lor calorică este mai mare“, completează dr. Corina Zugravu. Dacă nu te poţi abţine să nu mănânci compoturi, cel puţin cumpără fructe conservate într-un sirop care nu conţine mult zahăr. Sau prepară-ţi acasă un compot simplu, fără să îl mai îndulceşti cu zahăr.
Variantele deshidratate conţin mult zahăr
Problema cu fructele uscate sau deshidratate este că au multe calorii înglobate în cantităţi mici. De exemplu, o cană de stafide are aproape 500 de calorii, iar o cană de prune uscate are 447 de calorii. Dacă vrei să fii sigură că nu îţi afectează silueta, poţi să îţi faci acasă fructe deshidratate, cu ajutorul unui aparat special. Cel mai bun lucru este să ţii porţiile sub control când vine vorba de consumul de fructe uscate.
Fructele tropicale îţi afectează silueta
Fructele precum ananasul şi mango sunt, cu siguranţă, delicioase, dar conţin cantităţi foarte mari de zahăr, comparativ cu alte fructe şi, prin urmare, au mai multe calorii. Păstrează fructele tropicale pentru ocaziile speciale sau înlocuieşte-le cu mere, care au mult mai puţine calorii. Iar dacă vrei să slăbeşti, limitează-te la următoarele variante care conţin foarte puţină fructoză: afine, zmeură, mure, căpşuni, mere, piersici, grepfrut.
SFATUL SPECIALISTULUI
Dr. Corina Zugravu, medic primar în nutriţie şi igiena alimentaţiei
Sucurile de fructe sunt sănătoase, doar că au multe calorii, mulţi ignorându-le pentru că se gândesc pur şi simplu la faptul că au în faţă ceva sănătos. Un suc de fructe natural, fără adaos de zahăr, de exemplu, are în jur de 45-50 kcal/100 g. Iar într-un smoothie intră câteva fructe pe care, dacă le-am mânca întregi, le-am percepe mai bine decât în cazul unui pahar cu amestec lichid. Important este să consumăm fructele bine spălate înainte.
Pont
Evită salatele de fructe. Cel mai bine este să mănânci un singur fruct la o gustare, pentru a evita consumul excesiv de fructoză.