Ce fel de sare e sănătoasă şi ce fel de sare trebuie să ocolim?

1 2 jpg jpeg

Totuşi, studiile recente arată că atât prea multă, cât şi prea puţină sare în organism, poate duce la dereglări serioase.

Sarea, ţapul ispăşitor al zahărului Doctorul Joseph Mercola, susţinător al unui stil de viaţă sănătos, este adeptul consumului de săruri naturale, neprocesate. El citează studii care demonstrează că tensiunea arterială mărită e, de fapt, provocată de excesul de zahăr şi de carbohidraţi rezultaţi din cereale rafinate. Când nivelul de sodiu din organism este prea scăzut, corpul suferă de hiponatremie, ceea ce poate afecta bună funcţionare a ficatului, rinichilor şi a glandei tiroide. Potrivit clinicii Mayo, “o dietă săracă în sare şi cu apă în exces poate deregla echilibrul corect dintre sodiu şi fluidele corporale.” Nu toate felurile de sare sunt la fel Pentru o dietă sănătoasă, trebuie să ne îndreptăm spre alimente cât mai apropiate ca structură chimică de modul în care a intenţionat natura să le creeze, fie că este vorba de legume, carne, lactate sau sare. Sarea obişnuită, pe care o cumpărăm de la supermarket, este rafinată prin procedee chimice. Substanţă ce rămâne în urmă acestei “curăţări” conţine 98% clorură de sodiu, fiind lipsită de orice urmă de minerale şi 2% aditivi chimici adăugaţi, cum ar fi aluminocilicatul de sodiu (E 544) sau fosfatul de calciu şi carbonatul de magneziu.

Sarea de masă din comerţ mai conţine şi iodura de potasiu sau fluor, substanţe adăugate cu scopul de a reduce incidenţa deficienţelor în rândul populaţiei, dar părerile specilaliştilor despre aceste substanţe adăugate sunt împărţite.

Pentru fiecare gram de clorură de sodiu pe care corpul nu reuşeşte să o elimine, organismul foloseşte de 23 de ori mai multă apă celulară pentru a neutraliza sarea. Consumul de sare de masă obişnuită cauzează exces de fluid în ţesuturi, ceea ce poate contribui la inestetică celulită, reumatism, artrită sau gută, pietre la rinichi sau în vezica urinară.

Multe dintre produsele semipreparate au un conţinut foarte mare de sare rafinată, la care adăugăm şi noi când le consumăm, făcând cantitatea totală de sare ingerată să crească periculos.

Sarea naturală, pe de altă parte, conţine doar 84% clorură de sodiu, iar restul de 16% constând în minerale precum siliciu, fosfor, vanadiu, magneziu şi zinc.

Citeşte continuarea articolului pe totuldespremame.ro