Ce este indicat să mâncăm la micul dejun

1 2 jpg jpeg

În timpul somnului, metabolismul tinde să încetinească. Singura modalitate de a-l accelera pentru a doua zi este să consumi un mic dejun sănătos la primele ore ale dimineţii. În felul acesta organismul va arde calorii chiar de la începutul zilei.

Dacă prima masă lipseşte, corpul stocheză caloriile, formându-se grăsimile. În felul acesta, sunt şanse mari să te îngraşi, iar riscul apariţiei hipertensiunii arteriale, a bolilor de inimă şi a diabetului creşte.

În plus, „cei care sar peste micul dejun au tendinţa de a ciuguli alimente nesănătoase şi de a face alegeri alimentare greşite. Organismul se simte ameninţat de scăderea aportului de combustibil – adică de scăderea glicemiei.

Această ameninţare e resimţită ca un pericol vital, declanşând o reacţie neuro-comportamentală de stres care întunecă judecata când e vorba de decizii legate de alimentaţia sănătoasă“, explică dr. Cristina Spiroiu, medic primar endocrinologie, diabet zaharat, la Spitalul Militar Central „Carol Davila“, din Bucureşti.

INFO: Micul dejun îmbunătăţeşte memoria, te ajută să te concentrezi şi scade nivelul de stres. Ce să mănânci la prima masă a zilei

Alimente bogate în proteine

Mulţi obişnuiesc să consume la micul dejun alimente bogate în carbohidraţi complecşi - covrigi, produse zaharoase. Nutriţioniştii recomandă înlocuirea acestora cu tărâţe de ovăz, aliment bogat în fibre solubile.

Dar organismul are nevoie şi de proteine care se găsesc în produsele lactate, carne, ouă şi nuci. Acestea dau senzaţia de saţietate pentru mai mult timp, fiind esenţiale pentru buna funcţionare a creierului şi pentru dezvoltarea muşchilor.

Pâine integrală

„Cel mai important ingredient al micului dejun ar fi glucidele cu eliberare lentă, preferabil din cereale integrale (pâine integrală, produse din cereale)“, recomandă dr. Cristina Spiroiu.

Carbohidraţii sunt necesari, dar tipul de glucide pe care alegi să-l consumi poate face diferenţa între un mic dejun sănătos sau nu. Grâul şi alte cereale integrale care se găsesc în pâinea integrală conţin mai multe fibre şi substanţe nutritive decât pâinea albă, rafinată.

Important este şi cu ce le combini. Alături de unt sau dulceţuri, acesta măreşte numărul caloriilor. În schimb, asociat cu alimente bogate în proteine, cum sunt ouăle şi produsele lactate, dau senzaţia de saţietate.

Fructe

„ Glucidele cu eliberare rapidă, precum cele din fructe, determină o eliberare de glucoză treptată şi susţinută pentru toată durata dimineţii. Fructele sunt bogate în apă şi fibre, ajutând la curăţarea intestinului“, spune dr. Cristina Spiroiu.

Pune o ceaşcă de căpşuni şi una de felii de banane într-un blender şi mixează. Vei obţine o băutură sănătoasă pentru un mic dejun bogat în antioxidanţi. Combină amestecul de fructe cu iaurt simplu, pentru a adăuga o doză bună de calciu, mineral care ajută la întărirea oaselor.

Dr. Cristina Spiroiu, medic primar endocrinologie, diabet zaharat, la Spitalul Militar Central „ Carol Davila“, din Bucureşti

Dacă nu mâncăm dimineaţa, avem şanse mai mari să funcţionăm „la foc mic“ şi să fim mai puţin eficienţi. La fel şi creierul nostru. Nu ar trebui să ne temem de caloriile aduse de această masă, pentru ca în mod natural suntem mai activi în prima parte a zilei – ţine de bioritmurile hormonilor- aşa încât vom consuma caloriile mai degrabă decât dacă le-am mânca seara, când organismul e mai liniştit şi setat pe acumulare.

Info: Persoanele care iau micul dejun pierd de 4 ori mai mult în greutate decât cele care sar peste prima masă a zilei, potrivit unui studiu recent.