Ce con┼úine iaurtul cu fructe. La ce trebuie s─â fii atent c├ónd cite┼čti eticheta

1 2 jpg jpeg

Nu toate iaurturile cu fructe con┼úin neap─ârat ┼či fructe. O asocia┼úie non-profit american─â a acuzat o companie de iaurturi cu fructe c─â aceasta folose┼čte o insect─â pentru ob┼úinerea culorii din iaurt.

Ce con┼úine iaurtul cu fructe ÔÇô unele iaurturi cu fructe folosesc drept colorant o insect─â

Unele companii de iaurturi folosesc carmin (E120), ce se ob┼úine din zdrobirea insectei femele Coccoidea, care d─â culoarea roz din iaurt. A┼čadar, c├ónd cump─âra┼úi un iaurt cu fructe, care vre┼úi s─â con┼úin─â fructe, ci nu insecte, ave┼úi grij─â s─â nu scrie la ingrediente carmin sau E 120.

Mai mult, aproape toate iaurturile cu fructe nu par a fi alegeri s─ân─âtoase c├ónd vine vorba de alimenta┼úia noastr─â, dar mai ales de alimenta┼úia copiilor. ├Än compozi┼úia iaurturilor se g─âsesc mai multe tipuri de amidon modificat, care se traduce pe etichet─â prin: E 1410, E 1414, E 1404, E 1420. Acestea se ob┼úin din tratarea amidonului cu agen┼úi de oxidare, periodat de sodiu, dar ┼či din plante modificate genetic.

Ce con┼úine iaurtul cu fructe ÔÇô conservan┼úi ┼či aditivi periculo┼či pentru organism ├«n iaurtul cu fructe

Un alt ingredient de care ar trebui s─â ne ferim este E 331 sau citratul de sodiu, care ├«mpiedic─â fixarea calciului ├«n oase ┼či poate aduce tulbur─âri cardiace sau spasme musculare. Cei care obi┼čnuiesc s─â consume iaurturi cu fructe s─â se uite pe etichet─â dup─â aceste ingrediente periculoase.

Pe l├óng─â conservan┼úi, iaurturile cu fructe mai con┼úin ┼či aditivi, dintre care mul┼úi pot deveni nocivi dac─â sunt consuma┼úi ├«n mod regulat. Pectina E 440, un agent de ├«ngro┼čare folosit ├«n iaurtul cu fructe, este un tip de zah─âr cu structur─â micromolecular─â, care serve┼čte la prepararea marmeladelor, dulce┼úurilor sau jeleurilor.

Ce con┼úine iaurtul cu fructe ÔÇô un ingredient din iaurtul cu fructe, E 407 poate provoca ulcer sau cancer

Un aditiv periculos este guma guar sau E 412, care nu sunt deloc recomanda┼úi pentru consumul frecvent. El poate provoca balon─âri, crampe, alergii, eczeme, grea┼ú─â. Mai mult, poate interfera cu absorb┼úia altor gr─âsimi ┼či determin─â sc─âderea colesterolului seric. Acest aditiv se g─âse┼čte ┼či ├«n iaurtul cu fructe. Poate cel mai periculos aditiv din iaurtul cu fructe este carangenanul (E 407), care nu este recomandat deloc pentru uz frecvent. El ├«mpiedic─â asimilarea mineralelor ┼či gr─âsimilor ├«n organism, poate da alergii ┼či poate avea efecte laxative. Dar, mai grav este c─â poate cauza ulcer sau cancer.

Iaurtul cu fructe poate fi o gustare foarte bun─â, ├«ns─â nu la fel de eficient─â ca atunci c├ónd se consum─â iaurtul separat de fructe. Organismul asimileaz─â mult mai rapid ┼či mai u┼čor mineralele ┼či vitaminele din fructele proaspete, iar iaurtul poate fi o surs─â important─â de calciu dac─â este consumat cu modera┼úie, f─âr─â ca acesta s─â con┼úin─â chimicale d─âun─âtoare.