Ce conţine iaurtul cu fructe. La ce trebuie să fii atent când citeşti eticheta

1 2 jpg jpeg

Nu toate iaurturile cu fructe conţin neapărat şi fructe. O asociaţie non-profit americană a acuzat o companie de iaurturi cu fructe că aceasta foloseşte o insectă pentru obţinerea culorii din iaurt.

Ce conţine iaurtul cu fructe – unele iaurturi cu fructe folosesc drept colorant o insectă

Unele companii de iaurturi folosesc carmin (E120), ce se obţine din zdrobirea insectei femele Coccoidea, care dă culoarea roz din iaurt. Aşadar, când cumpăraţi un iaurt cu fructe, care vreţi să conţină fructe, ci nu insecte, aveţi grijă să nu scrie la ingrediente carmin sau E 120.

Mai mult, aproape toate iaurturile cu fructe nu par a fi alegeri sănătoase când vine vorba de alimentaţia noastră, dar mai ales de alimentaţia copiilor. În compoziţia iaurturilor se găsesc mai multe tipuri de amidon modificat, care se traduce pe etichetă prin: E 1410, E 1414, E 1404, E 1420. Acestea se obţin din tratarea amidonului cu agenţi de oxidare, periodat de sodiu, dar şi din plante modificate genetic.

Ce conţine iaurtul cu fructe – conservanţi şi aditivi periculoşi pentru organism în iaurtul cu fructe

Un alt ingredient de care ar trebui să ne ferim este E 331 sau citratul de sodiu, care împiedică fixarea calciului în oase şi poate aduce tulburări cardiace sau spasme musculare. Cei care obişnuiesc să consume iaurturi cu fructe să se uite pe etichetă după aceste ingrediente periculoase.

Pe lângă conservanţi, iaurturile cu fructe mai conţin şi aditivi, dintre care mulţi pot deveni nocivi dacă sunt consumaţi în mod regulat. Pectina E 440, un agent de îngroşare folosit în iaurtul cu fructe, este un tip de zahăr cu structură micromoleculară, care serveşte la prepararea marmeladelor, dulceţurilor sau jeleurilor.

Ce conţine iaurtul cu fructe – un ingredient din iaurtul cu fructe, E 407 poate provoca ulcer sau cancer

Un aditiv periculos este guma guar sau E 412, care nu sunt deloc recomandaţi pentru consumul frecvent. El poate provoca balonări, crampe, alergii, eczeme, greaţă. Mai mult, poate interfera cu absorbţia altor grăsimi şi determină scăderea colesterolului seric. Acest aditiv se găseşte şi în iaurtul cu fructe. Poate cel mai periculos aditiv din iaurtul cu fructe este carangenanul (E 407), care nu este recomandat deloc pentru uz frecvent. El împiedică asimilarea mineralelor şi grăsimilor în organism, poate da alergii şi poate avea efecte laxative. Dar, mai grav este că poate cauza ulcer sau cancer.

Iaurtul cu fructe poate fi o gustare foarte bună, însă nu la fel de eficientă ca atunci când se consumă iaurtul separat de fructe. Organismul asimilează mult mai rapid şi mai uşor mineralele şi vitaminele din fructele proaspete, iar iaurtul poate fi o sursă importantă de calciu dacă este consumat cu moderaţie, fără ca acesta să conţină chimicale dăunătoare.