Ce alimente îţi afectează starea de spirit

De altfel, există o mulţime de studii care dovedesc legătura dintre alimente şi stare de spirit. Iată, aşadar, alimentele care îţi pot influenţa negativ starea psihică!
Carbohidraţi rafinaţi
În ultimii ani, carbohidraţii simpli au fost blamaţi pentru faptul că îngraşă şi sunt lipsiţi de nutrienţi. Recent, cercetătorii de la Universitatea din Columbia au vrut să vadă dacă o dietă bogată în carbohidraţi te poate face deprimat.
Astfel, oamenii de ştiinţă au descoperit, de exemplu, că o dietă în care abundă zahărul şi cerealele rafinate creşte nivelul glicemiei din sânge, implicit riscul de depresie. În schimb, consumul regulat de cereale integrale are efectul invers.
Zahăr
Mai multe studii sugerează că o alimentaţie bogată în zahăr poate creşte nivelul inflamaţiilor din organism şi din creier, în timp ce prezenţa inflamaţiilor este corelată cu o mai mare incidenţă a depresiei.
Cercetătorii spun, de altfel, că zahărul este principalul responsabil de inflamaţiile cronice şi că singura soluţie este renunţarea la alimentele de tip junk-food şi cele bogate în zahăr.
Îndulcitorii artificiali
În cadrul unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Northwestern din Ohio cu privire la efectul aspartamului (un îndulcitor artificial) asupra persoanelor cu istoric de depresie, s-a constatat că acesta a înrăutăţit semnificativ simptomele tulburării.
De fapt, efectele au fost atât de dure, încât oamenii de ştiinţă au oprit studiul, după ce au constatat că unii dintre participanţi au avut gânduri de sinucidere. Deşi aspartamul nu a provocat depresie în rândul participanţilor care nu sufereau de depresie, există unele dovezi potrivit cărora îndulcitorii artificiali reduc semnificativ cantitatea de serotonină (,,hormonul fericirii) de la nivelul creierului.
Grăsimile trans
Ştim cu toţii că uleiul de măsline poate diminua riscul de a suferi de anumite boli, inclusiv afecţiuni cardiace şi depresie. În schimb, consumul de grăsimi trans (margarină, prăjeli, snacksuri, semi-preparate congelate etc.), considerate de medici cel mai periculos tip de grăsimi, înfundă arterele şi pot creşte riscul de depresie cu până la 48%, potrivit studiilor.
Mâncarea procesată
Potrivit unui studiu publicat în British Journal of Psychiatry, la care au luat parte 3000 de persoane, se pare că acelea care obişnuiau să consume mâncare procesată aveau un risc mai mare de a suferi de depresie.
Printre alimentele procesate se numără cele congelate (fructele şi legumele congelate şi conservate), semi-preparatele congelate, cele care conţin îndulicitori, arome, coloranţi artificiali, mezelurile, brânza topită etc.