Cât de sănătos este ardeiul iute

1 2 jpg jpeg

Antioxidanţii sunt „zestrea” ce mai de preţ a ardeilor iuţi. Pe măsură ce se coc, concentraţia acestor compuşi creşte. Activitatea antioxidantă cea mai puternică o deţine luteolina, urmată de capsaicină şi quercitină.

Dar, să le luăm pe rând, punctând câteva beneficii ale consumului de ardei iute!

Cât de sănătos este ardeiul iute: previne cancerul şi are grijă de sănătatea ficatului

Ardeiul iute conţine o substanţă numită capsaicină (responsabilă pentru gustul picant al ardeiului), compus care aduce beneficii sănătăţii hepatice, reducând numărul celulelor care favorizează apariţia afecţiunilor ficatului, printre care fibroza hepatică.

Prezenţa ei în organism determină o creştere a metabolismului bazal, dă senzaţia de saţietate, scăzând astfel nevoia de a mânca, ceea ce poate fi de folos persoanelor care vor să slăbească. Studii recente arată că substanţa respectivă poate preveni apariţia cancerului.

Luteolina şi quercitina sunt flavonoizi care fac parte din vasta familie a antioxidanţilor. Au efect protector împotriva maladiilor cardiovasculare şi cancerului.

Cât de sănătos este ardeiul iute: previne boala Alzheimer

Anumite varietăţi de ardei sunt o sursă bună de alfa-tocofenol, un compus cu rol antioxidant care joacă un rol asemănător vitaminei E.

Circa 100 g de ardei iute conţină în jur de 7 mg de alfa-tocofelon - spre comparaţie, nuca, cea mai bună sursă de alfa-tocofenol, conţine 15 mg la 100 g.

Studiile arată că respectivul compus joacă rol în prevenţia anumitor tipuri de cancer, al maladiilor cardiovasculare şi a bolii Alzheimer.

Cât de sănătos este ardeiul iute: previne bolile de stomac

Datorită conţinutului în capsaicinoide şi capsaicină, ardeiul iute intră în categoria medicamentelor analgezice, având acţiune vasostimulantă. Are şi acţiune antiseptică şi stimulantă a secreţiilor gastrice.

Ca stimulent gastric se prepară o tinctură din 10 grame de fructe uscate la 100 ml alcool de 70 de grade şi se iau 10-20 picături în apă înainte de fiecare masă.

Cât de sănătos este ardeiul iute: reumatism şi degerături

Acţiunea principală pentru care este recunoscut peste tot, este pentru tratamentul simptomatic, atât la adulţi, cât şi la copii, în spasmele şi durerile musculare din zona braţelor, umerilor şi coloanei vertebrale, în tratarea artritelor, nevralgiilor, reumatismului, sciaticii şi a degerăturilor uşoare.

Se pot pune comprese cu tinctură de ardei iute, în vată se toarnă câteva picături de tinctură, se lasă la uscat şi se pune sub formă de bandaj pe locul unde doare. Se pot face, de asemenea, frecţii în durerile reumatice şi articulare.

Mai simplu, se taie câţiva ardei iuţi, peste care se pune rachiu, se lasă la soare o săptămână şi se foloseşte tinctura obţinută la comprese pentru dureri.

Cât de sănătos este ardeiul iute: tratament împotriva alcoolismului

Tinctura de ardei iute se recomandă în curele de dezintoxicare în alcoolismul cronic. De câte ori individul simte nevoia să bea se iau 50-60 de picături de tinctură în apă sau ceai. De preferat ca ceaiul să fie o combinaţie de pătlagină şi mentă.

Cât de sănătos este ardeiul iute: stimulează creşterea părului

Pentru stimularea creşterii părului se poate prepara o tinctură din părţi egale de ardei iute, rădăcină de brusture şi rădăcină de urzică, se pun în alcool de 70 de grade şi se fricţionează rădăcina părului, ferind ochii să intre în contact cu această combinaţie. Se mai pot pune ulei de rozmarin sau susan.

Cât de sănătos este ardeiul iute: bun pentru inimă şi imunitate

Fiind un bun vasostimulent, ajută la reducerea colesterolului din sânge, curăţă sângele şi îl pune în mişcare. Consumul des de ardei iute previne bolile de inimă, precum atacul de cord, dar şi boli ca accident vascular.

Cine consumă regulat ardei iute verde sau roşu stă mereu departe de răceli şi gripe. Luat ca tratament pentru scurgerea mucoaselor nazale în răceli, ardeiul iute, consumat mai des nici nu va mai trebui folosit în tratarea răcelii. Bogat în vitaminele A şi C, surse esenţiale împotriva infecţiilor şi viruşilor, ardeiul iute este foarte bun stimulent pentru imunitate.

Cât de sănătos este ardeiul iute: bun pentru durerile de spate

Unul dintre cele mai cunoscute remedii contra durerilor de spate este ardeiul iute. Acesta conţine o substanţă numită capsaicină care are proprietatea extraordinară de a inhiba senzaţia dureroasă.

Aplică pe zona dureroasă un amestec format din cantităţi egale de glicerină şi tinctură de ardei iute şi masează.