Care este cel mai sănătos sortiment de pâine

2 jpg jpeg

Cel mai sănătos sortiment de pâine - Grahamul este sursă de fier

Deoarece conţine mai puţine glucide, pâinea graham poate fi consumată şi de persoanele care ţin regim sau de cele care suferă de diabet zaharat. Aceasta este bogată în elemente care sunt indispensabile organismului, precum fosfor, potasiu, magneziu, calciu şi vitamina E. De asemenea, conţine cu 40% mai mult fier decât pâinea albă.

Cel mai sănătos sortiment de pâine - Pâinea de secară, permisă la dietă

Conţine cele mai puţine calorii şi, de aceea, este recomandată frecvent în curele de slăbire. Cu toate acestea, pâinea de secară trebuie consumată cu moderaţie de persoanele cu probleme de digestie, precum ulcer sau colite de fermentaţie. Pâinea de secară conţine cea mai mare cantitate de fibre alimentare, care, consumate pe termen lung, pot irita tubul digestiv.

Cel mai sănătos sortiment de pâine - Pâinea neagră ajută digestia

Pâinea neagră conţine vitaminele E şi pe cele din complexul B (B1, B2, B6 şi B9), minerale (potasiu, calciu, fosfor şi magneziu) şi fibre alimentare. Prin conţinutul său bogat în fibre alimentare, pâinea neagră facilitează digestia, motiv pentru care este recomandată în dereglările sistemului digestiv. De exemplu, persoanele care suferă de constipaţie ar trebui să consume doar pâine neagră. De asemenea, s-a mai observat că aceasta ajută şi la detoxifierea organismului şi la prevenirea diabetului zaharat.

Cel mai sănătos sortiment de pâine - Pâinea albă, săracă în fibre

Pâinea albă este cel mai blamat tip, majoritatea persoanelor eliminând-o complet din alimentaţie de teamă să nu se îngraşe. Într-adevăr, pâinea albă poate predispune la îngrăşare, însă doar dacă este consumată în exces şi în combinaţie cu proteine sau cu lipide.

Un alt neajuns al acestui tip de pâine este numărul mic al fibrelor alimentare şi a vitaminelor. De aceea, apariţia celor mai multe cancere de colon este legată de consumarea în cantităţi mari a pâinii albe. În schimb, este singurul tip îmbogăţit cu calciu, un mineral indispensabil corpului, şi, de aceea, este indicat în special copiilor şi bătrânilor.

Cum recunoaştem pâinea neagră?

Specialiştii au mai explicat şi cum putem diferenţia tipurile de pâine neagră din comerţ. ,,Pâinea neagră, cea făcută din făină neagră este mai grea, mai afânată. Mai există şi tipuri de pâine neagră făcută din făină albă în care s-au adăugat coloranţi. Această este mult mai uşoară, dar are şi o culoare mai roşcată”, spun specialiştii.

Multă lume crede că pâinea neagră nu îngraşă, dar nu este decât un mit fals, pentru că chiar dacă are un pic mai puţine calorii decât cea albă, pâinea neagră conţine mai multe fibre şi este mai consistentă. Având glucide cu absorbţie mai lentă, este mai bună pentru organism când vorbim despre digestie decât pâinea albă. Unii medici susţin că nu pâinea în sine îngraşă, ci ceea ce se pune pe pâine.

Un alt mit creat în jurul pâinii negre este că are valoare nutriţională mai mare decât pâinea albă, iar acest mit este cât se poate de adevărat. Pâinea din cereale integrale asigură o alimentaţie echilibrată şi conţine 50% glucide, 8% proteine şi 2% grăsimi, fiind o sursă principală de energie. Este adevărat că multă pâine din comerţ, albă şi neagră, este foarte puţin bogată ca valoare nutritivă şi conţine mulţi aditivi şi conservanţi dăunători. Dacă să se deosebească pâinea neagră autentică de cea cu coloranţi, gen caramel şi cacao, trebuie să se vadă tărâţele.