Ca să slăbească, românii nu mănâncă seara

1 2 jpg jpeg

Mai mult de jumătate din repondenţii unui studiu recent pe nutriţie nu sunt mulţumiţi de greutatea lor corporală. Cu toate acestea, puţini sunt cei care-şi propun să facă schimbări în stilul de viaţă. Şi mai puţini iau măsuri ”sănătoase”, arată rezultatele studiului Herbalife, derulat în luna ianuarie a acestui an pe 802 români, atât bărbaţi, cât şi femei, cu vârsta între 24 şi 50 de ani.

Gustările ţin poftele sub control

71% din cei care au decis să slăbească au renunţat în mod greşit la masa de seară, iar 35%, la gustările între mese. ”Gustările între mese sunt chiar importante pentru ţinerea sub control a poftelor culinare”, a explicat doctorul Şerban Damian, medic de familie cu competenţe în nutriţie.

Corect ar fi ca cei care doresc să slăbească să continue să mănânce trei mese pe zi, cu gustări uşoare între mese (cum sunt fructele) şi să fie atenţi la cantitatea de alimente consumate. Masa cea mai bogată ar trebuie să fie micul dejun, urmată de masa de prânz şi de cea de seară. Din păcate, mai puţin de jumătate din cei care au răspuns la chestionar au recunoscut că iau zilnic micul dejun.

Multe fructe şi legume, puţin sport

68% din repondenţi, care au răspuns chestionarului online, au precizat că au băut mai multă apă şi au limitat consumul de grăsimi. Mai mult de jumătate din cei care au dat curs studiului au consumat multe fructe şi legume.

Deşi sportul ar trebui combinat cu o alimentaţie echilibrată în programul de slăbit, puţini sunt cei care fac mişcare regulat. Astfel, peste 50% din repondenţi au mărturisit că nu fac niciun fel de mişcare. Un sfert din ei fac sport o dată pe săptămână.

13% din repondenţi, obezi

Studiul a mai arătat că mai binede jumătate dintre respondenţi suferă la ora actuală de una sau mai multe boli: 15% suferă de deficienţe de vitamine, minerale ori anemie, 13% suferă de obezitate, iar 12% au un nivel crescut al colesterolului.

O mare parte a studiului a făcut referire la regimul de slăbit. “Oamenii ar trebui să funcţioneze proactiv, făcând anumiţi paşi simpli către menţinerea unei stări bune de sănătate pe parcursul întregii vieţi: un regim alimentar sănătos, asigurarea aportului de vitamine necesar, mişcare regulată şi comportament preventiv legat de sănătate şi relaxare", subliniază medicul Şerban Damian.