Beneficiile consumului de tărâţe de ovăz

1 2 jpg jpeg

Astăzi, tot mai des întâlnim problema obezităţii, bolilor de inimă, boli ale aparatului digestiv şi colesterol prea mare chiar şi la tineri. Mâncărurile nesănătoase şi viaţa agitată care nu mai permite petrecerea timpului şi în bucătărie pentru prepararea unor mâncăruri preferate au dus în timp la afecţiuni cronice. Multă lume a uitat de importanţa şi asigurarea unei nutriţii eficiente cu cereale, în special cele integrale.

Tărâţele de ovăz sunt absolut necesare unei diete sănătoase, iată câteva dintre beneficiile pe care le au aceste cereale. Fiind bogate în fibre, acestea pot micşora nivelul colesterolului, pot contribui la o digestie mai uşoară şi ajută la pierderea kilogramelor. Ovăzul a fost folosit în medicina empirică foarte frecvent, şi a fost redescoperit de medicina modernă încă din anii 1990.

Beneficiile consumului de tărâţe de ovăz – cele mai bune dintre cereale în acţiunea anticolesterolemică

Au fost confirmate următoarele acţiuni pe care le au tărâţele de ovăz asupra organismului: antispasmodică, anticolesterolemică, anticancerigenă, antioxidantă, detoxifiantă, adaptogenă, tonic generală şi tonic cardiacă, diuretică, emoliantă, nervină, nutritivă, stimulantă, cicatrizantă şi reepitelizantă.

Proteinele din ovăz, fiind foarte bogate în triptofan, participă la producerea de melatonină şi serotonină. Iar despre triptofan se ştie că induce somnul în mod natural, atenuează migrenele, reduce sensibilitatea la durere, ajută la reducerea tensiunii şi anxietăţii nervoase.

Beneficiile consumului de tărâţe de ovăz – regularizează glicemia, fiind de un efect real în dieta diabeticilor

Consumul regulat de tărâţe de ovăz împiedică formarea şi ajută la scăderea nivelului de colesterol rău (LDL). Multe studii au arătat că o anumită fibră solubilă din ovăz are capacitatea de a regulariza glicemia şi deopotrivă nivelul colesterolului din sânge. Tărâţele de ovăz, spre deosebire de celelalte cereale, contribuie cel mai mult la scăderea colesterolului.

În boabele de ovăz a fost descoperit componentul antitumoral beta-sitosterol, de unde se explică utilizarea lor tradiţională în tratamentul tumorilor. Introducerea lor în dieta diabeticilor este absolut necesară, deoarece au capacitatea de a regulariza glicemia.

Beneficiile consumului de tărâţe de ovăz – ajută în afecţiunile renale, fiind un bun diuretic şi la slăbitul natural

Ovăzul mai este recomandat şi în afecţiunile renale, deoarece este un bun diuretic, în hipotiroidie, deoarece este un bun stimulent al funcţiei tiroidiene, în impotenţă, osteoporoză, spondiloză anchilozantă, artroză, obezitate, astmă bronşic. Tărâţele de ovăz contribuie, de asemenea, la încetinirea procesului de îmbătrânire.

Alte beneficii ale tărâţelor de ovăz se referă la sănătatea sistemului digestiv, la tratarea constipaţiei şi funcţionarea optimă a sistemului digestiv. De asemenea, pierderea în greutate este un alt beneficiu pe care îl aduce aceste cereale. Dau o stare de saţietate şi reduc pofta de mâncare considerabil, fiind introduse în multe cure de slăbire în mod natural.