Beneficiile ciocolatei asupra organismului

2 jpg jpeg

Reduce tensiunea arterială

Flavonoizii din cacao ajută la normalizarea tensiunii arteriale şi la scăderea colesterolului. În timp, s-a demonstrat că ciocolată neagră este aproape la fel de eficace că şi medicamentele antihipertensive. O dată cu reducerea tensiunii, scade cu 20% riscul unui atac de cord, apariţia unei boli coronariene, cu 10%, şi a morţii premature, cu 8%. Îmbunătăţeşte circulaţia sângelui către creier

Datorită flavonoizilor din cacao, vasele de sânge din creier se dilată şi permit pătrunderea unei cantităţi mai mari de sânge şi implicit de oxigen. Aşa că atunci când mâncăm ciocolată neagră ajutăm creierul să lupte împotriva oboselii, insomniei şi îmbătrânirii premature.

Flavonoizii nu se găsesc numai în ciocolată cu un conţinut mare de cacao, ci şi în vin, ceai verde şi în afine.

Se spune că feniletilamina, o substanţă chimică secretată de creier, dar care se găseşte şi în ciocolată, induce o stare de euforie şi excitaţie asemănătoare cu cea din timpul preludiului. Din acest motiv, ciocolată este cel mai dorit aliment din lume.

Îmbunătăţeşte nivelul zahărului în sânge. Aceste două caracteristici se datorează tot flavonoizilor. Cu cât ciocolată este mai bogată în cacao, cu atât conţine o cantitate mai mare de flavonoizi.

Căutaţi aşadar ciocolată cu un conţinut mai mare de 60-75% de cacao. Cea cu lapte are mai puţini flavonoizi decât cea neagră, iar cea albă, aproape deloc.

O cercetare americană arată că mâncând câteva pătrăţele de ciocolată în fiecare zi vom reduce cu 50% riscul să murim în urmă unui atac de cord. Studiul arată că sângele se coagulează mai greu în cazul oamenilor care mănâncă ciocolată.

Un studiu britanic arată că adulţii care suferă de acest sindrom şi mănâncă zilnic, timp de aproape o săptămâna, în jur de 50 de grame de ciocolată, cu un conţinut de cacao de 85%, se simt mai puţin obosiţi.

Acest beneficiu se datorează în special antioxidanţilor, care, împreună cu cei din fructe, legume, ceai şi vin, reduc riscul de boli cardiovasculare.

Un studiu italian arată că ciocolată neagră bogată în flavonoizi reduce riscul de diabet.