Alimente pe care le credeai nes─ân─âtoase, dar care aduc beneficii

1 2 jpg jpeg

Iat─â, a┼čadar, c├óteva alimente care sunt considerate nes─ân─âtoase pentru organism, dar care, totu┼či, aduc beneficii s─ân─ât─â┼úii!

Pâinea albă

De este nu este bun─â: P├óinea alb─â face parte din categoria alimentelor intens procesate, produsul final fiind lipsit de nutrien┼úi. ├Än plus, p├óinea alb─â este asociat─â cu diabetul ┼či obezitatea, dup─â cum arat─â cele mai recente studii.

De ce este bun─â: Consumul de p├óine alb─â nu este neap─ârat un lucru r─âu, at├ót timp c├ót se opteaz─â pentru variantele ├«mbog─â┼úite cu nutrien┼úi sau cele care con┼úin ov─âz sau nuci. Ea este recomandat─â ├«n special sportivilor ┼či atle┼úilor, la terminarea antrenamentelor, ├«ntruc├ót p├óinea alb─â ├«nlocuie┼čte rapid glucoza pierdut─â ┼či este benefic─â pentru mu┼čchi.

Legumele congelate

De ce nu sunt bune: Legumele proaspete sunt considerate mai sănătoase decât legumele congelate. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii turci, legumele congelate pierd din vitamina C în momentul gătirii.

De ce sunt bune: Pe de altă parte, există voci care susţin că legumele congelate sunt mai sănătoase, întrucât acestea sunt culese atunci când sunt coapte, iar procesul de congelare ajută la conservarea nutrienţilor.

G─âlbenu┼čul de ou

De ce nu este bun: G─âlbenu┼čul de ou contribuie la cre┼čterea colesterolului, astfel c─â persoanele cu probleme cardiace evit─â consumul lor. Totodat─â, g─âlbenu┼čul de ou con┼úine gr─âsimi, nefiind recomandat pentru consum persoanelor predispuse la ├«ngr─â┼čare.

De ce este bun: Spre deosebire de albu┼č, g─âlbenu┼čul de ou este bogat ├«n nutrien┼úi, proteine ┼či vitamine. Astfel, copiii ar trebui s─â consume 1-2 g─âlbenu┼čuri de ou zilnic, ├«n timp ce pentru adul┼úi este suficient un singur g─âlbenu┼č.

├Än plus, colesterolul con┼úinut de g─âlbenu┼čul de ou este necesar pentru copiii ┼či b─âtr├ónii care sufer─â de afec┼úiuni ale glandei suprarenale.

Ciocolata

De ce nu este bun─â: Consumul de ciocolat─â predispune la ├«ngr─â┼čare din cauza aportului de gr─âsimi. Copiii devin dependen┼úi de ciocolat─â ├«n momentul ├«n care consumul nu mai este unul moderat. Ciocolata este nociv─â pentru persoanele care sufer─â de diabet, ├«n timp ce ├«ndulcitorii atac─â din┼úii, sus┼úin nutri┼úioni┼čtii.

├Än plus, ciocolata con┼úine oxala┼úi, compu┼či despre care se ┼čtie c─â favorizeaz─â apari┼úia pietrelor la rinichi.

: Ciocolata neagr─â este varianta s─ân─âtoas─â a ciocolatei deoarece este bogat─â ├«n antioxidan┼úi. Astfel, consumul moderat de ciocolat─â neagr─â contribuie la sc─âderea colesterolului ┼či a tensiunii arteriale, arat─â un studiu realizat de Universitatea Illinois.