Alimente care ne pătează dinţii

1 2 jpg jpeg

O dantură albă ne oferă un aspect mult mai plăcut şi, totodată, mai multă încredere în noi. Din acest motiv, periajul şi apa de gură nu mai sunt suficiente. Trebuie să avem grijă la alimentele care ne îngălbenesc şi pătează dinţii.

Alimentele care ne pătează dinţii - cafeaua

Oricât de multă nevoie am avea în fiecare dimineaţă de o cană de cafea, trebuie să fim conştienţi că aceast băutură dăunează aspectului dinţilor noştrii. Studiile reazlizate de-a lungul timpului au arătat că persoanele care obişnuiesc să conume pe perioade lungi de timp cafea pot avea pete galbene pe suprafaţa dinţilor. Un truc la care poţi apela este acela de a sorbi cafeaua cu ajutorul unui pai.

Alimente care ne pătează dinţii - vinul roşu

Dacă eşti consumator de vin ar trebui să încerci să te bei mai rar această băutură pentru că pătează dinţii. Dar nu încerca să-l înlocuieşti cu vinul alb. Acesta este chiar mai periculos, putând cauza probleme permanente din cauza acidităţii crescute care afectează placa bacteriană.

Alimente care ne pătează dinţii - vinul alb

Oamenii de ştiinţă au descoperit că vinurile albe, precum Chardonnay sau Pinot Gris, macină smalţul mai repede decât vinurile roşii, precum Merlot şi Bordeaux. Cercetătorii spun că un contact prelungit al dinţilor cu vinul alb erodează smalţul, făcând dinţii mai sensibili la rece, fierbinte şi la dulciuri.

O echipă de la Universitatea Johannes Gutenberg din Mainz, Germania, a studiat efectul vinurilor din Germania, Franţa, Italia şi Spania asupra smalţului dinţilor scoşi de la bărbaţi şi femei cu vârste între 40 şi 65 de ani.

Dinţii au fost scufundaţi în vinuri timp de 24 de ore şi apoi au fost analizaţi la microscop. Dinţii păstraţi în vin alb erau mai vătămaţi decât cei din vinul roşu.

Alimente care ne pătează dinţii - fructele cu pigment închis

Afine, mure, struguri, zmeura, toate aceste fructe sunt delicioase, însă, cu cât pigmentul este mai inchis, cu atât mai mult pătează dinţii. Dacă nu puteţi renunţa sub nici o formă la aceste alimente, recomandat este ca, imediat după consum să vă curăţaţi cavitatea bucală. De asemenea, pentru curăţarea dinţilor, puteţi opta pentru morcovi, mere, gutui, ţelină şi gulie.

Alimente care ne pătează dinţii - ceaiul negru şi ceaiul verde

Au aceeaşi putere de a păta dinţii ca şi cafeaua. Asta din cauza taninurilor pe care le conţin şi pentru că, în general, ceaiul este consumat la temperaturi ridicate. Pentru a evita orice deteriorare a dinţilor, evitaţi ceaiurile de culoare închisă şi alegeţi-le pe cele de culoare verde, albă sau alte culori mai deschise.

Alimente care ne pătează dinţii - citricele

Fructele precum lămâile, portocalele şi grapefruitul conţin acizi care duc la demineralizarea danturii şi, în cele din urmă, la pătarea dinţilor.

Alimente care ne pătează dinţii - ciocolata

Din cauza conţinutului ridicat de cacao, ciocolata este un alt aliment care, în timp, va modifica nuanţa dinţilor sau îi va păta. Mai mult decât atât, ciocolata duce la carierea dinţilor din cauza cantităţii mari de zahăr pe care o conţine. O bucăţică de ciocolată nu a omorât încă pe nimeni, însă totul stă în consumul cu moderaţie.

Alimente care ne pătează dinţii - sfecla

Sfecla conţine agenţi de colorare foarte puternici. Sfecla în formă lichidă pătează cel mai rău dinţii, din cauza concentraţiei de coloranţi naturali. Periaţi-vă dinţii la o oră de la consumul de sfeclă sau suc de sfeclă pentru ca, astfel, petele să nu aibă timp să se formeze.