Alimente care dau dureri de cap

1 2 jpg jpeg

Numeroase studii au ar─âtat c─â unii compu┼či - aditivi, aminoacizi, ├«ndulcitori - sunt factori declan┼čatori ai durerilor de cap. Desigur, nu toate persoanele au aceea┼či sensibilitate fa┼ú─â de astfel de substan┼úe. Dac─â ai observat c─â te doare capul dup─â ce m─ân├ónci, de exemplu, br├ónz─â, este indicat s─â evi┼úi acest aliment.

Iat─â, a┼čadar, de ce alimente s─â te fere┼čti ca s─â evi┼úi durerile de cap, precum ┼či factorii ce pot declan┼ča migrenele!

Schimb─ârile de diet─â

Una dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap sunt schimb─ârile bru┼čte ├«n ceea ce prive┼čte alimenta┼úia, cum ar fi trecerea la o diet─â s─ârac─â ├«n calorii. Din acest motiv apar migrenele, mai ales dac─â carbohidra┼úii sunt elimina┼úi complet din alimenta┼úie, sus┼úin nutri┼úioni┼čtii.

De asemenea, durerile de cap pot ap─ârea ca urmare a deshidrat─ârii sau sc─âderii glicemiei, precum ┼či din cauza intervalelor lungi ├«ntre mese.

Tiramina, un alt vinovat

TIRAMINA este un aminoacid prezent ├«n mod natural ├«n produse precum br├ónza cedar, parmezanul, sosul de soia, vinul ro┼ču, ciocolata ┼či anumite tipuri de carne procesat─â.

Despre tiramin─â se spune c─â diminueaz─â nivelul de serotonin─â din creier ┼či afecteaz─â dilatarea vaselor de s├ónge.

B─âuturile alcoolice

Vinul ro┼ču con┼úine tiramin─â, fitochiminale numite ┼či fenoli, ace┼čti compu┼či fiind adev─âra┼úi declan┼čatori ai durerilor de cap. Astfel, pentru unele persoane, consumul de alcool de orice fel aduce cu sine ┼či nepl─âcutele migrene.

Ciocolata

Potrivit cercet─ârilor prezentate de Societatea Internationala pentru Studiul Durerilor de Cap (International Headache Society ÔÇô IHS), cacaua protejeaz─â, de fapt, celulele nervoase care cauzeaza dureri de cap sau migrene.

În schimb, specialistii spun ca apetitul pentru dulciuri, in special pentru ciocolata, este crescut inaintea declansarii cefaleei. Alegerea unui baton de ciocolata poate fi rezultatul durerii de cap, si nu cauza acesteia, potrivit acestora.

Totodat─â, al┼úi compu┼či din whiskey, bere sau vin, care diminueaz─â nivelul de serotonin─â (hormonul fericirii) din creier, ar putea fi factori declan┼čatori ai durerilor de cap.

Cafeaua

Pentru unele persoane, oprirea brusc─â a consumului de cafea poate favoriza apari┼úia cefaleei. Exist─â persoane care declar─â c─â, ├«n lipsa obi┼čnuitei cafele de diminea┼ú─â, au puternice dureri de cap. Dependen┼úa de cofein─â face ca acestea s─â acuze dureri, care vor fi eliminate imediat dup─â ce au consumat cafea.

În anumite situaţii, cafeaua poate fi un medicament, datorită conţinutului de cofeină. Consumată în cantităţi moderate, are efect vasoconstrictor. Însă în exces induce o stare de nervozitate, durere de cap sau insomnie. Cofeina este prezentă, de altfel, în majoritatea analgezicelor

Alimentele procesate

Carnea procesat─â (bacon, hot-dog, salam c├órna┼úi etc), ├«n general, con┼úine conserva┼úi precum nitri┼úi sau nitra┼úi care dilateaz─â vasele de s├ónge ┼či provoac─â, astfel, nepl─âcutele dureri de cap. De asemenea, aditivii alimentari precum glutamatul de sodiu, care se g─âse┼čte ├«n special ├«n sosul de soia, provoac─â dureri de cap, crampe ┼či diaree.