Tot ce trebuie să ştii despre îngrijirea dinţilor

1 2 jpg jpeg

Iată câteva sfaturi despre igiena dentară venite chiar din partea unui specialist, medicul stomatolog Dorin Rîşnoveanu, ambasador al campaniei Zâmbeşte România (mai multe informaţii despre această campanie şi despre consultaţiile şi detartrajele gartuite poţi afla pe pagina online http://zambesteromania.ro/).

De câte ori trebuie să ne spălăm pe dinţi într-o zi?

Este indicat să ne spălam pe dinţi în fiecare zi, dimineaţa şi seara înainte de culcare.

Poate apa de gură să înlocuiască periajul clasic?

Apa de gură ajută la curăţarea eficientă a dinţilor, dar nu poate înlocui periajul. Aceasta reduce acumularea plăcii bacteriene pe suprafeţele dentare, astfel scăzând riscul de apariţie al cariilor.

Există diverse sortimente de apa de gură adecvate fiecărei persoane în parte, pentru dinţi sensibili, pentru gingii sensibile sau pentru întreaga familie. Cele mai active ape de gură au în compoziţie clorhexidină, care este un antiseptic foarte eficient.

La cât timp trebuie schimbată periuţa de dinţi?

Fiecare periuţă trebuie schimbată o dată la 3 luni sau mai repede dacă perii acesteia nu mai sunt drepţi. O periuţă uzată nu va curăţa eficient dantura.

Modelele electrice de periuţe sunt mai eficiente decât cele clasice?

Dacă sunt folosite corect, şi periuţa electrică şi cea manuală sunt la fel de eficiente. Periuţele electrice sunt mai confortabil de folosit de multe persoane, de aceea sunt din ce în ce mai răspândite.

Ce trebuie să conţină o pastă de dinţi eficientă?

Există diverse sortimente de pastă de dinţi adecvate fiecărei afecţiuni. Este important ca pasta de dinţi să fie recomandată de medicul stomatolog, în urma unei consultaţii.

Cea mai comună componentă a unei paste de dinţi este fluorul, care ajută la remineralizarea smalţului şi previne cariile.

Cele mai frecvente greşeli în curăţarea dinţilor

Fiecare periaj ar trebui să dureze cel puţin 2 minute, însă de multe ori acest interval nu este respectat, iar în felul acesta dinţii nu sunt curăţaţi eficient.

De asemenea, ar trebui să cunoaştem mişcările prin care să efectuăm un periaj corect. La arcada superioară mişcarea ar trebui să fie de la nivelul marginii gingivale în jos iar la arcada superioară de la nivelul mariginii gingivale în sus. Pe suprafaţa ocluzală (zona pe care muşcăm) mişcările trebuie să fie circulare.

Aţa dentară: cum trebuie folosită şi cât de des? Poate să dăuneze danturii?

Aţa dentară, ca şi apa de gură, ajută la curăţarea eficientă a dinţilor. Ea poate fi folosită după fiecare periaj. Trebuie să fim atenţi când folosim aţa dentară pentru a nu leza papila gingivala interdentară (triunghiul de gingie dintre doi dinţi). De aceea, trebuie să controlăm mişcarea şi să nu apăsam spre gingie, ci pe suprafeţele laterale ale dinţilor.

La cât timp trebuie realizat consultul stomatologic de rutină?

Controlul stomatologic periodic trebuie să fie făcut la maxim 1 an, moment în care are loc şi igienizare profesională a cavităţii orale (detartraj şi periaj). Dacă există probleme gingivale, precum gingivită sau boală parodontală, detartrajul trebuie făcut mai des (la 3-6 luni).

Când este necesar detartrajul

Detartrajul o dată pe an sau o dată la 3-6 luni în cazul bolilor gingivale este necesar pentru curăţarea dinţilor de placa bacteriană. Netratată, placa bacteriană poate conduce la carii, sângerări gingivale sau la afecţiuni mai serioase, precum parodontoză şi pierderea dinţilor.

Alimente dăunătoare pentru dantură

Toate alimentele care conţin glucide sunt dăunătoare pentru dinţi, de aceea este indicat să consumăm cât mai multe fructe şi legume, brânzeturi şi să evităm zaharurile.

Despre molarii de minte

În mod normal, molarii de minte erup între 18-25 de ani. În cele mai multe cazuri, indicaţia pentru molarii de minte este extracţia. Aceştia sunt ultimii dinţi care apar pe arcadă, sunt foarte greu de curăţat, de aceea de multe ori se cariază foarte uşor.

În acelaşi timp, în timp ce erup, împing dinţii din faţa lor, în felul acesta producându-se înghesuiri dentare.

Dacă molarii de minte nu au erupt până la vârsta de 25 de ani trebuie făcută o radiografie pentru a vedea dacă aceştia există şi dacă pot erupe. Pot exista cazuri în care molarii de minte nu sunt prezenţi (toţi sau o parte dintre aceştia), însă acest lucru poate fi observat radiologic. În cazul în care aceştia nu pot erupe din cauza poziţiei lor în os, atunci ei sunt îndepărtaţi chirurgical.

De la ce vârstă trebuie să se spele pe dinţi copiii?

Cei mici ar trebui să se spele pe dinţi încă de la apariţia primilor dinţi de lapte (în jurul vârstei de 6 luni).

Ei sunt spălaţi pe dinţi de părinţi şi, pe măsură ce cresc, sunt ajutaţi să se cureţe pe dinţi. Este important ca obiceiul unei bune igiene orale să se formeze de la vârste cat mai mici, de aceea rolul părinţilor în a-i educa pe copii este substanţial.